Vakcolleges-Techniek: van 30 naar 60 elite-scholen in een jaar tijd

Hans de Boer, voormalig voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en vanuit die achtergrond oprichter van de Vakcolleges-Techniek, spreekt vandaag enkele tientallen VMBO en MBO-scholen toe over de verdere ontwikkeling van deze public-private partnership om de waarden van de ambachtschool in een moderne jas terug te brengen in Nederland.

Op dit moment mogen reeds 28 scholen het elite-predikaat "Vakcollege" voeren. Met een 40-tal kandidaatscholen wordt nu overleg gevoerd om zich het komende jaar aan te sluiten. Voorwaarden waaronder scholen de franchise van het Vakcollege krijgen zijn: kleinschaligheid, nieuw lesmateriaal, meer praktijk, professionele betrokkenheid van het lokale bedrijfsleven, extra aandacht voor beroepstrots en de waarden van het leermeester-gezelprincipe, een doorlopende leerweg van vmbo naar mbo 2 en 3.

De Boer: "Arbeidsmarkt en samenleving willen het, het ministerie steunt ons, maar het belangrijkste is dat we de ziel terugbrengen in het geven en het ontvangen van beroepsonderwijs. Scholen en leerkrachten doen in ons model dat wat ze het liefst willen: opleiden. Vanuit het centrale bedrijf, de franchisegever en formule-ontwikkelaar, wordt de scholen alle romp slomp uit handen genomen."

Vandaag komen VMBO, MBO, Vakcolleges en huidige leerlingen van het Vakcollege bijeen in Mennorode conferentiecentrum(TM) te Elspeet. Vakcolleges en hun leerlingen maken VMBO en MBO wegwijs in het land van de zesjarige leerroute in de Techniek. Hoe sluit je gezamenlijk aan, welke mogelijkheden biedt deze opleiding, welk lesmateriaal is ontwikkeld en hoe gaat het leerplankader er voor de komende jaren uitzien? Ook leerlingen zijn vertegenwoordigd en vertellen hun ervaringen uit het eerste en derde leerjaar.

Arie Kraaijeveld, voorzitter van de Landelijke Stichting Vrienden van het Vakcollege en voorzitter van het Platform Bèta Techniek is verheugd te zien dat de inspanningen om techniek weer terug op de kaart te krijgen nu zijn vruchten afwerpt. "Een geweldige opkomst. Goed te weten dat steeds meer scholen jong technisch talent een kans willen geven deze goudgerande opleiding te volgen. Jongeren melden zich al massaal om deze opleiding te kunnen volgen en bedrijven zitten te springen om vakmensen".

Leo Houwen, Corporate Vice President van 'uitzendcollectief' USG People (o.a. Start People, Unique en Technicum), beaamt vanuit het bedrijfsleven dat de vraag naar technici in de toekomst alleen nog maar toeneemt. "De jongeren die straks via het Vakcollege hun diploma op MBO 2 en 3 niveau halen begeleiden wij graag naar een goedbetaalde baan in ons netwerk van interessante bedrijven", aldus Houwen.





http://www.hetvakcollege.nl