IT-auditor ondervindt nog weinig tegenwind van de crisis

Tijdens de 4e landelijke IT-auditorsdag, georganiseerd door de beroepsorganisaties NOREA en ISACA op 23 september 2009 in het Congrescentrum Amstelveen, worden de resultaten gepresenteerd van een survey onder 30 directeuren van auditdiensten of -afdelingen van toonaangevende bedrijven en organisaties.

De helft van de respondenten ervaart nog geen gevolgen van de economische situatie. Respondenten die wel gevolgen ondervinden noemen in dat verband strenger toezicht en de noodzaak om efficiënter te werken. Deze sterke marktpositie wordt ook onderschreven door de instroom aan de executive master opleidingen tot IT auditors aan de universiteiten. Het aantal nieuwe studenten in het nieuwe studiejaar doet niet onder aan voorgaande jaren.

Uit genoemd onderzoek blijkt dat naast onder andere het geven van het verbeteren van ICT/processen het geven van assurance als het belangrijkste bestaansrecht van de (IT-)auditafdeling wordt genoemd. 90% van de respondenten heeft te maken met (de beoordeling van) Outsourcing van IT. 40% heeft zelf toegang tot de externe partij voor het uitvoeren van audits, terwijl dit bij 30% niet het geval is. In plaats daarvan moet men zich dan baseren op een extern auditrapport (SAS-70 of TPM).

Van de IT-auditors die zijn ingeschreven in het NOREA-register en de titel RE voeren is 26% is werkzaam als externe auditor, waarvan het merendeel bij de grotere audit- en accountantskantoren. 25% werkzaam in het interne beroep d.w.z. bij interne auditafdelingen van grote ondernemingen. 17% werkt voor de overheid of toezichthouders, terwijl ongeveer 32% als auditor in business werkzaam is. Deze laatste categorie die niet actief de audit functie vervult, is werkzaam in een breed scala van functies, onder meer op het gebied van risk management, financieel management, lijnmanagement en als CIO.





http://www.norea.nl/