Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 23 september 2009

Plan wonen, groen, sporten en recreëren aan Hogeweg uitgewerkt

De plannen voor de ontwikkeling van een nieuw woongebied met groen, sporten en recreëren rond de Hogeweg in Amersfoort zijn verder uitgewerkt. In het gebied komen circa achthonderd woningen, een nieuw stedelijk zwembad en een nieuwe buurtas voor ontmoeting bij de kruising van de Hogeweg-Operaweg. In het plan is verder veel aandacht besteed aan samenleven en wijkeconomie. De betrokkenheid van bewoners, wijkpartners en belangengroepen is volop terug te vinden in de verdere uitwerking zoals die 22 september is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

Wethouder Jelle Hekman van Amersfoort Vernieuwt is opgetogen over de verdere uitwerking: ,,Het is gelukt om rekening te houden met en tegemoet te komen aan vragen en zorgen van bewoners. Daar ben ik blij om. De verkeersafwikkeling op de Hogeweg is nu goed geregeld en de ruimte voor spelen en recreëren is vorm gegeven. We krijgen straks een prachtig nieuw woongebied op een markante plek in onze stad.''

Het gebied bij de Hogeweg tussen de wijken Liendert/Rustenburg en Randenbroek/Schuilenburg is een van de laatst overgebleven plekken in Amersfoort waar nog ruimte is voor honderden nieuwe woningen. Het gebied heeft in potentie alles in zich: groen, water en een goede infrastructuur. En alles dicht bij de binnenstad. Met realisatie van de plannen worden de sterke punten van het gebied 'wakker gemaakt'.

Amersfoort Vernieuwt
Het stedenbouwkundige plan - op basis van het Groene Poortmodel - is met inbreng van bewoners ontwikkeld, in het kader van Amersfoort Vernieuwt, door de Alliantie Ontwikkeling en de gemeente. Het stedenbouwkundige plan, het beeldkwaliteitplan en het voorontwerp bestemmingsplan zijn klaar om ter inzage te worden gelegd.

Verkeersafwikkeling
Onderdelen van het plan, waar in juni dit jaar aandacht voor werd gevraagd door bewoners, zijn grotendeels opgelost. Zo wordt de inpassing van het zwembad en de sporthal nauwlettend uitgewerkt, voor bijvoorbeeld de omgeving van de Spreeuwenstraat en het Waterwingebied. De verkeersafwikkeling was in de vorige maanden nog een zorg, die is met een buurtas en met aanpassingen van de verkeersstromen bij de Hogeweg verbeterd.

Ruimte voor spelen en recreëren
Het totale gebied zal verschillende structuren krijgen, zoals brede boulevards, besloten hofjes en ecologische structuren. In de buurten zullen veel hofjes gebouwd worden, zodat mogelijke overlast van geluid door die indeling voorkomen wordt. Overal in het gebied zal voldoende ruimte voor spelen, verblijven en sporten zijn. Wandelen en fietsen is daarmee goed mogelijk. Aan de Schuilenburg-zijde komt een robuust groen plein.

Zwembad en sporthal
Het nieuwe zwembad met ontmoetingsplein wordt een belangrijk element. Dit zwembad met sporthal blijkt volgens een informatiebrief van het college aan de raad haalbaar en betaalbaar. Het nieuwe zwembad zal tien banen krijgen, de verhoogde springtoren van tien meter is niet aan het plan toegevoegd. Er komt een toren van vijf meter. Commerciële sportgerelateerde- en zorgvoorzieningen behoren tot de mogelijkheden.

Stadsentree
De kruisingen met de Operaweg en het Valleikanaal krijgen een extra accent, het laanprofiel van de Hogeweg en stedelijke wandbebouwing maken dat dit een bijzondere stadspoort zal zijn. De herontwikkeling rond de Hogeweg brengt sloop van 162 sociale huurwoningen met zich mee, waarvoor er circa 240 terug zullen komen. Het uitgangspunt 'eerst bouwen, dan slopen' van Amersfoort Vernieuwt geldt ook bij deze ontwikkeling.

Het college stelt de gemeenteraad voor om de uitgewerkte plannen voor te leggen aan de stad. Na behandeling in de gemeenteraad kunnen dan reacties worden ingediend. De plannen voor de Hogeweg worden op 29 september gepresenteerd en toegelicht aan de gemeenteraad.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie,