Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 22 september |
|2009                                              |


1. Subsidieregeling tankstations
Noord-Brabant stort E 420.000 in een landelijke subsidieregeling voor tankstations met alternatieve brandstoffen. Gedeputeerde Staten hebben dit besloten. Zes andere provincies en drie stadsregio's participeren ook in de regeling. Het doel is om in Brabant een multifuel netwerk te realiseren van minstens twaalf tanklocaties per alternatieve brandstof.

2. Aanbesteding rond bedrijfsverplaatsing
GS geven Boer en Croon opdracht voor het begeleiden van het bestuurlijk traject rond de verplaatsing van het bedrijf Schippers te Veldhoven. Het gaat om een enkelvoudige aanbesteding voor een bedrag van E 96.870 (excl. BTW).

3. Overdiepse polder
De invoering van de nieuwe waterwet legt geen beperkingen op aan de bedrijfsvoering van boeren in de Overdiepse Polder. Ook inrichting van de Overdiepse Polder als overstromingsgebied, waarbij de boerderijen op terpen geplaatst worden, verandert de regelgeving voor de agrariërs niet. Dat zegt het college van GS in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. Kerkhof (CDA).

4. Natuurbeheerplan
Waar in Brabant kan subsidie voor ontwikkeling en beheer van natuur en landschap verkregen worden? Dit staat in het nieuwe natuurbeheerplan dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Deze gaat de huidige natuur- en beheersgebiedsplannen vervangen. Commissie Ruimte en Milieu wordt hierover geïnformeerd.

5. Convenant Bedrijventerreinen 2010-2020
Provincies, gemeenten en de ministers VROM en EZ maken in een convenant afspraken over de behoefte en planning van nieuwe bedrijventerreinen, herstructurering van bestaande bedrijventerreinen, kwaliteit, financiering en samenwerking tussen gemeenten. In het convenant is afgesproken dat Brabant 2.028 hectare bedrijventerreinen in haar herstructureringsplannen opneemt tot en met 2020. Dit bedrag voldoet naar verwachting ruim aan de behoefte in Brabant. Brabant machtigt het IPO om namens de provincies het convenant te ondertekenen.


6. Leerbon
Voor de provinciale Leerbon is de subsidieregeling 'Leerbon Noord-Brabant' vastgesteld. De Leerboncampagne is op 1 januari 2009 gestart en de subsidieregeling is dan ook per die datum van kracht. Inmiddels zijn er 4.000 aanvragen binnengekomen. Met de Leerbon worden laagopgeleide Brabanders verleid om (door) te leren. De Servicepunten Leren en Werken in Brabant kennen de Leerbon toe.

7. Bewegwijzering
De bewegwijzering van toeristisch-recreatieve locaties gebeurt voortaan met bruine in plaats van blauwe borden. Omdat de minister afwijkingen toestaat, worden de provinciale regels hierover, vastgelegd in de Beleidsnota Wegenbeheer, conform aangepast. Dit wordt bekend gemaakt in het Provinciaal Blad.

8. Compensatieregeling
De begeleiding- en ontwerpkosten voor langsleidingen die ouder zijn dan tien jaar worden voortaan vergoed. Dit besluiten GS om vertraging van de uitvoering van infrastructurele projecten te voorkomen. Dit wordt bekend gemaakt in het Provinciaal Blad.

9. Inrichting rotondes
Alle rotondes worden in principe onderhoudsarm ingericht om te voorkomen dat de verkeersveiligheid en doorstroming in het geding komen. Het uitbesteden van onderhoud wordt soms uitbesteed aan deskundige aannemers maar niet aan bedrijven of verenigingen. Dit antwoorden GS op vragen van de heer H. Vreugdenhil van de CU-statenfractie over de inrichting van rotondes in het land van Heusden en Altena.

10. Bereikbaar Brabant 2010
Het succesvol afronden van de plan MER voor een nieuwe N69, de invoering van spitsmijden in de regio 's-Hertogenbosch en Eindhoven en ervoor zorgen dat de N65 wordt opgenomen in het MIRT, zijn enkele onderwerpen die in het Programmaplan Bereikbaar Brabant 2010 staan. GS stemmen hiermee in en sturen het naar de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

11. Statenvragen Iftarmaaltijd
Een verzoek om een Iftarmaaltijd in het provinciehuis te organiseren, is afgewezen. Dat heeft te maken met de criteria die de provincie hanteert bij het verlenen van gastvrijheid in het provinciehuis. Ook melden GS in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer Punt (Brabantse Partij) dat Kleurrijk Brabant Werkt op 15 oktober een 'Sugar Snap Event' organiseert in het provinciehuis.

12. Antwoorden vragen agrarische woningen in landbouwontwikkelingsgebieden
De provincie wil in bepaalde gevallen bij het aankopen van agrarische bedrijven ook een burgerwoning aankopen, als die de uitvoering van een landbouwontwikkelingsgebied belemmert. De provincie heeft onvoldoende geld om dit ook buiten landbouwontwikkelingsgebieden te doen. Dat antwoorden GS op Statenvragen van D66.

13. Antwoorden vragen MOB-complex Wanroy
De provincie wil niet dat het voormalige MOB-complex in Wanroy een bedrijventerrein wordt. Momenteel wordt overlegd met het Munitie Technologisch Museum (MTM) en het Liberty Park Overloon voor het inrichten van een van de gebouwen met materieel dat herinnert aan de Koude Oorlog. Dat antwoorden GS op Statenvragen van GroenLinks.

14. Ruimte voor Ruimteovereenkomst Drimmelen
De gemeente Drimmelen moet nog dit jaar voldoende Ruimte voor Ruimtekavels ontwikkelen. Anders trekt de provincie de beloofde vier ton subsidie in. Omdat Drimmelen zich niet houdt aan een in 2004 met de provincie gesloten contract, vordert de provincie sowieso haar bijdrage aan de ontwikkelingskosten á E 52.700 terug.

15. Subsidie tv-serie Zorglandbouw
Brabant geeft E 40.000 subsidie voor het maken van de zesdelige tv-serie onder de werktitel 'De Zorgboerderij' van de RVU. De serie sluit aan op het beleid om de multifunctionele landbouw en de kwaliteit van de zorg te bevorderen.

16. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Tilburg voor het oprichten van een kantoorgebouw met showroom, Jules Verneweg 12; de gemeente Halderberge voor realisatie van twee appartementencomplexen (in totaal 24 appartementen) aan de Bosschendijk 165a.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Reit 2007 van de gemeente Tilburg; hebben het bestemmingsplan Heilaar van de gemeente Breda goedgekeurd; hebben goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan Herziening Schuurkerkpad Berlicum, woningbouw westzijde weg Schuurkerkpad van de gemeente Sint-Michielsgestel; hebben goedkeuring verleend aan het uitwerkingsplan De Bibliotheek, fase 4 en fase 3 te Waalwijk; hebben goedkeuring onthouden aan het wijzigingsplan Buitengebied Hoogstraat 100 te Oosteind gemeente Oosterhout; hebben verklaring van geen bezwaar geweigerd voor het gebruik van een gebouw op een agrarisch perceel, tegenover de woning op het adres Kromstraatje 5 te Oud Gastel, als afhankelijke woonruimte i.h.k.v. mantelzorg.


---- --