Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 23 september 2009

Realisatie Eemplein in Amersfoort stap dichterbij

De realisatie van het Eemplein, een belangrijke toevoeging aan het Amersfoortse centrum, is een stap dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders presenteert na uitvoerig overleg met ontwikkelaar Multi Vastgoed een gewijzigd voorstel voor de realisatie, die aansluiten bij eerdere uitspraken van de gemeenteraad. Het nieuwe programma, de consequenties daarvan en het stappenplan voor de komende periode komen op 6 oktober aan de orde in de gemeenteraad.

Belangrijkste verandering ten opzichte van eerder is de komst van een uitgaanscentrum (met daarin een dansgelegenheid of een andere vorm van horeca of leisure) in plaats van het voorgenomen amusumentscentrum aan het plein. Ook is een oplossing gevonden voor de parkeerbehoefte met de komst van het Eemplein.Het aangepaste plan is dinsdag 22 september in het college besproken.

Hoogwaardig en aantrekkelijk
"Burgemeester en wethouders zijn blij dat we samen met Multi Vastgoed tot een plan zijn gekomen, dat past bij de wensen uit de stad en de raad", zegt verantwoordelijk wethouder Ruud Luchtenveld. "De komst van het Eemplein betekent een belangrijke stap voor de ontwikkeling van onze stad. De voorstellen die we nu doen, passen bij de ambities om het Eemplein tot een hoogwaardige en aantrekkelijke uitbreiding van het stadscentrum te maken."

Marktomstandigheden
Door de veranderende marktomstandigheden bleek in februari 2009 het plan voor het Eemplein financieel niet meer haalbaar. In juni 2009 is daarom door Multi Vastgoed een aangepast plan gepresenteerd met behoud van kwaliteit. De gemeenteraad heeft om een aantal aanpassingen gevraagd die nu zijn verwerkt.

Afstemming over detailhandelsprogramma
Over de zorgen over het detailhandelsprogramma is gesproken met vertegenwoordigers van de Ondernemers Binnenstad Amersfoort (OBA), Vereniging van Eigenaren Binnenstad Amersfoort (VEBA), de Kamer van Koophandel en Koninklijk Horeca Nederland. De belangrijke relatie tussen het Eemplein en de binnenstad kwamen daarbij onder meer aan de orde. Afgesproken is om de partijen te blijven betrekken bij de verdere invulling van het programma, zodat de nieuwe voorzieningen op het Eemplein de binnenstad optimaal kunnen versterken.

Vervolgstappen
Als de gemeenteraad haar akkoord geeft, kan Multi Vastgoed (nadere) afspraken maken met marktpartijen (exploitanten en beleggers) voor de verschillende onderdelen van het Eemplein. De gemeente start een procedure voor enkele noodzakelijke aanpasingen aan het bestemmingsplan. Half januari 2010 moet duidelijk zijn of marktpartijen definitief bereid zijn te investeren.

Eemplein
Met de bouw van het Eemplein wordt een nieuw centrum ontwikkeld op de voor Amersfoort belangrijke locatie langs de Eem. Een plein waar men elkaar kan ontmoeten, uitgaan, genieten van cultuur, winkelen, maar ook om te wonen of te werken.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort