Ingezonden persbericht


Hoenderloo, 23 september 2009

Vrienden van De Hoge Veluwe hard aan het werk voor vleermuizen Vrienden (vrijwilligers) van De Hoge Veluwe hebben de afgelopen zomer gewerkt aan het herstel van bunkers in het Park. Vleermuizen zijn sinds 1973 bij de wet beschermd. Veel verblijfplaatsen zijn de laatste jaren verdwenen in Nederland, daarom is het zeer zinvol dat de verblijfplaatsen in het Park goed verzorgd worden. De bunkers dienen als winterverblijfplaats voor diverse soorten vleermuizen.

Klaar voor de winter(slaap)
In totaal zijn in de zomer drie bunkers onder handen genomen door de Vrienden. Twee kleine bunkers bij het Zinkgat zijn in drie dagen door acht man uitgegraven, waardoor de bunkers bereikbaar zijn gemaakt voor de vleermuizen. Van de derde en grote bunker is de vloer geëgaliseerd. Dit maakt het doen van de wintertelling voor de vrijwilligers weer mogelijk. In januari is het namelijk stikdonker in de bunker. In de herfst trekken vleermuizen massaal van hun zomerverblijfplaatsen naar hun winterverblijfplaatsen. Vleermuizen kennen een winterslaap. Tijdens deze winterslaap gaat hun hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur omlaag. Hun winterverblijfplaats moet tussen de 2° en 10° C zijn. De drie bunkers in het Park zijn hierdoor een prima schuilplaats. De muren van één bunker zijn erg dik, de twee andere bunkers liggen onder de grond.

De vleermuis in het Park
In Het Nationale Park De Hoge Veluwe komen vijf soorten vleermuizen voor. De volgende soorten zijn waargenomen: de Baarvleermuis, de Franjestaart, de Watervleermuis, de Meervleermuis en de Gewone Grootoorvleermuis. Tijdens de wintertelling die in Januari door Vleermuizengroep Gelderland wordt gedaan, werden in de drie bunkers gemiddeld 70 vleermuizen geteld. De vrienden zijn nog niet klaar met het herstel van deze bunkers. In de planning staat het herstel van nog een aantal bunkers die zich in het Park bevinden, maar ook het maken van vleermuiskasten die kunnen dienen als zomerverblijf voor de vleermuizen.

De vleermuis in Nederland
Hoewel vleermuizen lang kunnen leven en weinig natuurlijk vijanden hebben, gaat het toch niet zo goed met ze. Van de 21 soorten vleermuizen die er in Nederland zijn gevonden, zijn negen soorten zeldzaam. Tenminste vijf soorten zijn in de afgelopen 50 jaar erg zeldzaam geworden of geheel verdwenen. Veel verblijfplaatsen van vleermuizen zijn de laatste jaren verdwenen. Bomen met gaten worden gekapt, spuwmuren worden gevuld en oude gebouwen worden gerenoveerd. Doordat vleermuizen in kolonies leven heeft dit grote gevolgen voor de vleermuizenstand. Sinds 1973 zijn vleermuizen bij de wet beschermd. Ze mogen niet gevangen of gedood worden. Het is verboden ze levend of dood te bewaren of te verhandelen. Vleermuizen mogen niet verontrust of verstoord worden. Ook hun verblijfplaatsen mogen niet beschadigd worden.

Vrienden van De Hoge Veluwe
De Vrienden ondersteunen het Park met vrijwilligerswerk en financieren kleinschalige projecten. Anders dan veel mensen denken is De Hoge Veluwe geheel afhankelijk van eigen inkomsten. Het vrijwilligerswerk van de Vrienden is onmisbaar. Kijk op www.vvhv.nl voor meer informatie over de Vrienden van De Hoge Veluwe.