Gemeente Apeldoorn

Gemeente verstrekt subsidie aan project Jeugdvoetbalstad

Gemeente Apeldoorn gaat E 25.000 projectsubsidie verstrekken aan een jeugdvoetbalproject van de Federatie van Apeldoornse Voetbalverenigingen. De subsidie, vanuit het sportverenigingen en sportactiviteiten budget, is bedoeld voor het project 'Jeugdvoetbalstad'. Het college benadrukt hiermee het belang van sport voor kinderen.

'Jeugdvoetbalstad' is opgezet in samenwerking tussen de Federatie van Apeldoornse Voetbalverenigingen, de Vereniging Sportraad Apeldoorn (VSA) en voetbalvereniging AGOVV (bvo). Bijzonder aan dit project is dat het zich richt op voetbal als middel om (niet-geselecteerde) kinderen te stimuleren en ontwikkelen. Het gaat om een trainingsproject van drie jaar voor verenigingstrainers-/leiders. Zij krijgen in deze periode trainingen op het gebied van speciale methodieken zoals inzicht en visie, individuele vaardigheidsontwikkeling, coördinatie en herkennen van gedrag en invloed daarop. In totaal volgen in deze drie jaar, circa 30 personen het opleidingsproject. Per jaar worden twee groepen getraind. "Jeugdvoetbalstad Apeldoorn, is een unieke kans om het Apeldoornse voetbalniveau over de gehele breedte naar een hoger plan te tillen," aldus wethouder Hans Wegman.

Doel van het project
Het doel van het project is groei door sport. Hiermee wil de gemeente stimuleren dat kinderen zich ontwikkelen door het beoefenen van sport. De bedoeling is om kinderen vanaf de jongste leeftijd meer individueel aandacht te geven in het aanleren van voetbalvaardigheden. Sociale omgang met elkaar, sportiviteit en respect vormen hier het uitgangspunt. De trainingen leggen verbindingen tussen verenigingen, buurtsporten en onderwijs. Deelnemers aan het traject geven hun kennis en vaardigheden door aan andere leden binnen hun verenigingen. Dit heet het 'train de trainer' principe. Door dit principe ontstaan 'voetbalscholen in de verenigingen'. Door het ontstaan van deze interne 'voetbalscholen' heeft het project een langdurig effect.

Prestatie indicatoren
Aan de subsidietoekenning worden wel prestaties verbonden. Een voorwaarde voor subsidieverlening is o.a. dat er tenminste 15 van de 19 Apeldoornse voetbalverenigingen mee doen in het project.



---- --