Ingezonden persbericht


Persbericht

Winst te boeken door (wedstrijd)ruiters en paardenhouders in communicatie met het paard Videocursus 'Hoe denkt en leert een paard' leert paard en mens samenwerken

Huizen, 23 september 2009 - "Er is veel te winnen op het gebied van communicatie met het paard. Door alle paardenliefhebbers, ook door trainers en wedstrijdruiters", stelt Emiel Voest. "Doordat wij denken vanuit onszelf, als mens, en niet vanuit het paard, geven we vaak onduidelijke aanwijzingen die vervolgens onbegrip en stress veroorzaken". In de nieuwste videocursus 'Hoe denkt en leert een paard' van Abouthorses.tv gaat Voest in op de natuurlijke behoeftes van het paard en onze 'menselijke' omgang met hem.

"Wanneer wij ons inleven in de belevingswereld van het paard gaat hij ons beter begrijpen en wordt het eenvoudiger met hem te communiceren. Dat vormt de basis voor wederzijds respect en vertrouwen. Voor die goede samenwerking, of dat nou recreatief of wedstrijdgericht is, is het ook belangrijk kennis te hebben van de instinctieve eigenschappen en het denk- en leervermogen van het paard. Anders dan de mens leert een paard namelijk door gewenning en door het samenvoegen van indrukken. Als je je daar bewust van bent, kun je de juiste leermethodes toepassen en zal sneller een beter resultaat worden geboekt", legt Voest uit.

Veel gemaakte fouten
Voest noemt voor iedereen herkenbare situaties waarin vaak fout gereageerd wordt op het gedrag van het paard: "Een veel gemaakte fout is het belonen van het paard wanneer hij in de stress schiet. Hierdoor leren wij het paard dat het goed is om weg te rennen wanneer hij ergens van schrikt. Indien je zijn schrikgedrag negeert, dan geef je het paard een signaal af dat hij niet bang hoeft te zijn, want er is immers niets aan de hand. Veel problemen met paarden worden door onszelf veroorzaakt. Als we bewust en op de juiste manier met onze paarden communiceren, komt dit ten goede aan het paardenwelzijn", aldus de freestyletrainer.

Veel baat
De videocursus 'Hoe denkt en leert een paard' is geschikt voor zowel beginnende als ervaren paardenliefhebbers en wordt door Abouthorses.tv op www.abouthorses.tv aangeboden in samenwerking met de KNHS en Emiel Voest. Enkele docenten aan paardenhouderijopleidingen en ervaren paardenhouders zijn al enthousiast over deze nieuwste videocursus: "Hoewel ik al jaren met paarden werk en diverse hippische opleidingen heb afgerond heb ik nieuwe, interessante kennis opgedaan. Met name het denk- en leervermogen van het paard sprak mij zeer aan. Ik heb er in de praktijk al veel baat bij gehad", luidt één van de reacties.

Over Abouthorses.tv
Abouthorses.tv is een laagdrempelig internetplatform waarmee zowel beginnende als meer ervaren paardensporters en -liefhebbers op een eenvoudige en visuele manier hun kennis over paarden via internet kunnen verbreden. Abouthorses.tv publiceert als eerste in Nederland online videocursussen voor iedereen die met paarden te maken heeft. Iedere cursist bepaalt zijn of haar eigen leermoment en -tempo. Reistijd en reiskosten worden bespaard. Abouthorses.tv ontwikkelt ook hippische cursussen, informatievideo's en commercials in opdracht van derden. Abouthorses.tv is een initiatief van Abouthorses.tv B.V. Op www.abouthorses.tv leren paardensporters en -liefhebbers verantwoord om te gaan met hun paard. Zo zorgen zij voor een beter paardenwelzijn.