Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
gemeente Heerhugowaard

034.1534.2009
uitgifte: 2 juni 2009
informatie: Dorine van der Meij
telefoon: 072-5755202 of 06-11351151

Symposium en Exhibition over duurzaamheid op 23 september 2009 in Stad van de Zon

Gemeente Heerhugowaard en haar partners organiseren op woensdag 23 september 2009 het gratis internationaal symposium Klimaatbestendig Ontwikkelen, op een bijzondere plek: in Stad van Zon in Heerhugowaard. Dit is de grootste emissieneutrale woonwijk ter wereld met een uniek, zelfreinigend watersysteem.

Op het symposium spreken stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, de geestelijk vader van Stad van de Zon, en minister J. Cramer van Ruimte & Milieu. Daarnaast zijn er workshops over toepassingen op het gebied van energie op de korte en lange termijn en is er een Exhibition met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Het symposium is vooral bedoeld voor bestuurders, besluitvormers, directies en projectleiders, uit binnen- en buitenland. De toegang tot het symposium en de Exhibition is gratis en wordt aangeboden door Gemeente Heerhugowaard en haar partners: Bouwfonds Ontwikkeling, projectontwikkelaar Hallokaties, Hoogheemraadschap Hollands Noordkwartier, Nuon, Provincie Noord-Holland en woningcorporatie Woonwaard Noord-Kennemerland. Zij vertellen graag hoe zij dit bijzondere project hebben gerealiseerd, welke kennis zij hebben opgedaan en wat de successen en 'lessons learned' zijn. Het symposium staat garant voor een interessante en boeiende dag.

Stad van de Zon is de grootste emissieneutrale wijk ter wereld. Dat wil zeggen dat er net zoveel duurzame energie wordt opgeleverd als verbruikt. Dit wordt bereikt door de toepassing van zonnepanelen op de daken van de woningen en de voorzieningen (2,45 MegaWatt), het bouwen van energiezuinige woningen (de zogenaamde ISO++ woningen) en het plaatsen van drie windturbines in het recreatiegebied. De woonwijk is ingebed in het Park van Luna, een recreatiegebied van ruim 177 hectare groot met bos, ecologische zones en zwemwater.

Geestelijk vader van Stad van de Zon is de gerenommeerde stedenbouwkundige Ashok Bhalotra van KuiperCompagnons. Inspiratiebron bij zowel de verkaveling als bij de architectuur van de woningen is de zon. Voor alle woningen zijn mogelijkheden voor zonnepanelen en de woningen zijn zoveel mogelijk zongericht verkaveld.

Veel nationale en internationale bezoekers (variërend van Kamerleden en andere gemeenten tot milieuorganisaties en vakverenigingen) hebben inmiddels een kijkje genomen in Stad van de Zon. Ook minister-president Balkenende en kroonprins Willem-Alexander hebben een bezoek aan Stad van de Zon gebracht.

De bouw van Stad van de Zon startte in 2002, naar verwachting zijn in 2012 de laatste delen van Stad van de Zon voltooid.

Meer informatie over het programma en aanmelden op: www.heerhugowaard.nl/symposium Op deze website staat ook meer informatie voor bedrijven die zich willen presenteren op de Exhibition.

|