Gemeente Heerhugowaard



Prins Willem-Alexander opent Stad van de Zon

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent op 23 september 2009 Stad van de Zon in Heerhugowaard. Hij doet dit samen met Bob de Boer, voorzitter van het wijkpanel Stad van de Zon, en Jessy Aay. Zij woont in de wijk en wordt die dag 14 jaar. De locatie is bij De Mediaan, het wijkcentrum in het hart van Stad van de Zon.

Na de opening overhandigt burgemeester Han ter Heegde het eerste exemplaar van het boek âStad van de Zon-reflectiesâ aan de Prins. Het boek bestaat uit interviews met mensen die betrokken waren bij de realisatie. De verhalen worden weerspiegeld in fotoâs die tonen hoe zonne-energie in de wijk is toegepast.

Het is de tweede keer dat de Prins naar Stad van de Zon komt; op 11 mei 2006 bracht hij een werkbezoek.

Stad van de Zon, ontworpen door stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, is de grootste emissieneutrale woonwijk ter wereld. Dat wil zeggen dat er net zoveel duurzame energie wordt opgeleverd als wordt verbruikt. Dit wordt bereikt door de toepassing van zonnepanelen op de daken van energiezuinige woningen en voorzieningen (2,45 MegaWatt) en drie windturbines. De woonwijk is ingebed in het Park van Luna, een recreatiegebied van ruim 177 hectare groot met bos, ecologische zones en een uniek watersysteem.

Naast de officiële openingshandeling vindt op 23 september het symposium Klimaatbestendig Ontwikkelen plaats bij de Waerdse Tempel in Stad van de Zon. Dit symposium is vooral bedoeld voor bestuurders, besluitvormers, directies en projectleiders.
Ook voor de wijkbewoners wordt het een feestelijke dag. âs Middags zijn er bij de Hemelboog Energy Games voor de kinderen in Stad van de Zon.
De gemeente biedt daarnaast de bewoners de gelegenheid om in de eigen buurt/straat een activiteit zoals een barbecue of tapas eten te organiseren. De gemeente stelt een bedrag per persoon beschikbaar. De feestdag wordt âs avonds afgesloten bij de Waerdse Tempel met een gratis muziekevenement voor alle Heerhugowaarders. Geboekt zijn âEvers slaat door â (dj Edwin Evers van Radio 538 met zijn band) en het hier in Heerhugowaard en omstreken bekende Superrr trio met hits uit de jaren â70, '80 en '90 en de populairste muziek van dit moment.

29-7-2009