Ingezonden persbericht


Persoonlijke herinneringen in het Register van de Dag van Gister Het collectieve geheugen van IJmuiden

Op woensdag 23 september om 16.00 uur wordt het verhalenproject Register van de Dag van Gister gelanceerd in Bibliotheek Velsen. Dan wordt het eerste Verhalenkabinet officieel in gebruik genomen. Tijdens de lancering zijn schrijfster Conny Braam en geheugenprofessor Douwe Draaisma aanwezig om het publiek te inspireren tot het vertellen van verhalen. Bart Boele, journalist van de IJmuider Courant, zal de middag leiden.

Register van de Dag van Gister
Register van de Dag van Gister verzamelt verhalen en herinneringen van senioren. Vanaf 23 september staat het Verhalenkabinet, een multimediaal meubel, in bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Al de verhalen, anekdotes en ervaringen die de bezoekers achterlaten in het Verhalenkabinet vormen de collectieve herinnering van de bewoners van een regio. In het voortgezet onderwijs gaan leerlingen in gesprek met een senior uit de eigen omgeving. De herinnering van de senior staat hierbij centraal; de leerlingen verwerken deze in een soundslide. De verhalen en de soundslides worden gepubliceerd op www.gister.nl.

Conny Braam
Conny Braam is schijfster en medeoprichtster van de Anti-Apartheids Beweging Nederland. In 1992 debuteerde ze met Operatie Vula. Conny Braam vertelt deze middag onder andere over haar romantrilogie over de familie Abraham en over haar achtergronden in IJmuiden.

Douwe Draaisma
Douwe Draaisma is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Belangrijke thema's in zijn werk zijn geheugen, tijd en ouderdom. Register van de Dag van Gister dankt zijn naam aan de titel van een hoofdstuk in zijn bekende boek Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.

Start Register van de Dag van Gister
Wanneer woensdag 23 september 2009, van 16.00 tot 18.00 uur Waar Bibliotheek Velsen, Dudokplein 16, IJmuiden

Register van de Dag van Gister is ontwikkeld door: Cultureel Erfgoed Noord-Holland, ProBiblio, Waag Society, en Kunstgebouw.

Register van de Dag van Gister wordt financieel mogelijk gemaakt door: Het VSB fonds, de provincie Zuid-Holland, de provincie Noord-Holland en Stichting RCOAK

Meer informatie over Register van de Dag van Gister: www.gister.nl




Ingezonden persbericht