Anderhalf miljard aan cadeaus

Amsterdam, 23 september 2009

Gemiddeld geven consumenten twee tientjes uit aan een verjaardagscadeau, in totaal al snel anderhalf miljard euro per jaar. September is de 'verjaardagsmaand'. Vooral morgen, 24 september, zijn bovengemiddeld veel Nederlanders jarig.

Consumenten geven gemiddeld ongeveer twee tientjes uit aan een verjaardagscadeautje. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Van de 78.000 respondenten trekt twee derde (66%) een bedrag uit tussen de 10 en 25 euro. Een groep van 18% besteedt tussen de 25 en 50 euro aan een verjaardagscadeau, terwijl een op de twintig (5%) gemiddeld boven de 50 euro uitkomt. Voor 12% blijft het bedrag onder de 10 euro. Gemiddeld genomen geven de respondenten ongeveer 20 euro uit aan een cadeau. Om hoeveel presentjes per persoon het gaat is niet bekend, maar als we veronderstellen dat jarigen gemiddeld vijf cadeaus krijgen, dan zou het per jaar gaan om ruimschoots anderhalf miljard euro.

September verjaardagsmaand

Veel mensen zullen in september naar de winkel gaan voor een cadeautje, want er zijn dan relatief veel mensen jarig. Zo ligt sinds 2005 het gemiddelde aantal geboortes per dag in september ruim 5% hoger dan gemiddeld. Er is een duidelijke piek zichtbaar op 24 september. Op die dag ziet de afgelopen jaren zelfs 12% meer baby's dan gemiddeld het levenslicht. De kans is dus bovengemiddeld dat consumenten een cadeautje nodig hebben voor morgen.

© 2009 ING Economisch Bureau