Universiteit van Tilburg

Persbericht 23 september 2009

Ton Wilthagen benoemd in SER voor arbeidsmarkt jongeren

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft eerder deze week prof. Ton Wilthagen benoemd tot onafhankelijk lid in de Commissie Toekomstige Arbeidsmarktpositie jongeren (TAJ). De SER adviseert regering en parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaaleconomisch beleid.

De commissie, waarin vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en ministeries zitten, moet aan de Tweede Kamer een advies uitbrengen over de toekomstige arbeidsmarktpositie van jongeren. De huidige economische situatie en de daarmee samenhangende stijging van de jeugdwerkloosheid zijn een belangrijke reden om in het voorjaar van 2010 met een nieuw advies te komen.

De hoofdvraag die beantwoord moet worden, is op welke manier gezorgd kan worden dat de jongeren van nu de vaardigheden ontwikkelen voor de banen in de toekomst. Er zal meer nadruk komen te liggen op 'meeneembare' vaardigheden waardoor jongeren flexibel inzetbaar zijn. Dit zal invloed hebben op het onderwijs en de bijscholingssystemen die tot op heden sterk sectoraal zijn georganiseerd.

Prof. Ton Wilthagen is als onafhankelijk lid benoemd vanwege zijn kennis op het gebied van arbeidsmarktbeleid en flexicurity. Hij is ook directeur van het onderzoeksinstituut ReflecT van de universiteit van Tilburg. ReflecT houdt zich bezig met flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt, waarin de spanning tussen dynamiek op de arbeidsmarkt en bescherming van werknemers centraal staat. Zie ook www.uvt.nl/reflect




Universiteit van Tilburg