Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 22 september 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Benoemingen in tijdelijke adviescommissie Kunstproducties en kleine wijzigingen in reglement (GM-beslissing d.d. 16-9-2009) Kenmerk: 2009/0138873

GS hebben het reglement voor de tijdelijke adviescommissie Kunstproducties Oost Nederland op enkele punten aangevuld en de commissieleden benoemd. In de commissie hebben de volgende leden zitting: Jaap Dijkstra (voorzitter), Thomas Verbogt ( literaire cultuur); Sophie Kassies (theater); Willem Hillenius ( beeldende kunst en vormgeving); Merlijn Twaalfhoven( muziek); Hans de Wolf ( film); Floor van Spaendonck ( nieuwe media)

Onderwerp: Provinciaal inpassingsplan N 340 (GM-beslissing
d.d. 18-9-2009)
Kenmerk: 2009/0142743

In het statenvoorstel 'Structuurvisie N 340 / N48' van 23 juni 2009 staat dat Gedeputeerde Staten er in principe voor kiezen om de besluitvorming over de planologische inpassing van het project N 340 te laten verlopen via een provinciaal inpassingsplan in plaats van herzieningen van de verschillende geldende gemeentelijke bestemmingsplannen. In een brief aan burgemeester en wethouders van de gemeenten Ommen, Dalfsen en Zwolle vragen Gedeputeerde Staten hoe de gemeenten tegenover dit voornemen staan.

Onderwerp: Subsidieverlening Project "Oases van biodiversiteit" (GM-beslissing d.d. 21-9-2009)
Kenmerk: 2009/0094462

De provincie Overijssel zet zich met de leefgebiedenbenadering in om bedreigde diersoorten te beschermen. Vanuit die inzet verlenen GS een subsidie van ¤ 30.000,-- voor het Project "Oases van biodiversiteit". De minister van LNV heeft voor dit landelijk project een subsidie van ¤ 434.959,-- verleend. Het project richt zich op de aanleg en herstel van kleine wateren die het leefgebied vormen voor bijvoorbeeld de boomkikker. In dit landelijk project vervult Overijssel een voorbeeldfunctie. In 2009 ondersteunt de provincie Overijssel weer het project van RAVON waarbij vrijwilligers locaties met Kwartelkoningen in kaart brengen. Voor de daadwerkelijke bescherming is het noodzakelijk dat de roepplaatsen niet worden verstoord door bijvoorbeeld maaiwerkzaamheden. Voor deze activiteit ontvangt RAVON een subsidie van ¤ 5.000,--.

Onderwerp: IPO-adviescommissie Water 17 september 2009 (GM-beslissing 21-9-2009)
Kenmerk: 2009/0137569

Gedeputeerde Staten hebben ter voorbereiding van de vergadering van de IPO-adviescommissie Water op 17 september 2009 over de volgende onderwerpen hun standpunt bepaald:
- uitwerking advies Deltacommissie

- implementatie plannen Richtlijn Overstromingsrisico's
- nationaal waterplan: gebiedsdossiers inname drinkwater Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van

- voorstel voor verdeling Interprovinciaal Water (IPW-) budget 2010
- IPO-Jaarplan 2010, onderdeel water

- voorstellen nieuwe Commissie van Deskundigen Grondwater (CDG)
- 6e wijzigingstranche IPO-Model Provinciale Milieuverordening

Onderwerp: Verlenging concessie Zwolle-Kampen (GM-beslissing d.d. 21-9-2009)
Kenmerk: 2009/0134135

Aan de spoorlijn Zwolle-Kampen worden in de periode 2011-2012 werkzaamheden uitgevoerd ter voorbereiding van de Regiotram, die vanaf december 2012 zal gaan rijden. In die periode wordt ook de aanbesteding van de openbaar vervoer concessie IJsselmond voorbereid. De tramdienst zal daar onderdeel van uitmaken. Gedeputeerde staten willen de concessie Kamperlijn, die tot eind 2009 aan NS is gegund, daarom verlengen tot eind 2012. Daarover worden na goedkeuring door de minister van verkeer en waterstaat afspraken gemaakt met NS. Daarnaast worden afzonderlijke afspraken gemaakt met NS over verlenging van de concessie op de lijn Zwolle-Emmen.

Onderwerp: Bovenleiding Zwolle-Kampen
Kenmerk: 2009/0139513

Gedeputeerde staten informeren Provinciale Staten over de stand van zaken met betrekking tot mogelijke alternatieven voor het aanbrengen van bovenleiding op de tramverbinding Zwolle-Kampen. De conclusie is dat reële alternatieven op dit moment niet voorhanden zijn.

Onderwerp: Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving en uitvoeringsprogramma Kenmerk: 2009/0142819

Gedeputeerde Staten hebben besloten dat gedeputeerde Piet Jansen namens het College bestuurlijk opdrachtgever is voor het project "Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving" . Gedeputeerde Jansen wordt tevens voorzitter van de stuurgroep. Tevens heeft het College kennis genomen van de agenda van de stuurgroep "Ontwikkelingsivisie Twickel en omgeving", die gepland staat voor 23 september aanstaande. In deze bijeenkomst buigt de stuurgroep zich over de vraag of zij het concept uitvoeringsprogramma kunnen vaststellen en kunnen vrijgeven voor behandeling in raden en staten.

Onderwerp: Gefaseerde invoering van de Subsidieregeling Natuur- en landschapsbeheer / Vaststellen van het Natuurbeheerplan Overijssel 2010 Kenmerk: 2009/0142627

Gedeputeerde Staten besluiten het nieuwe subsidiestelsel voor natuur- en landschapsbeheer (SNL) in 2010 gefaseerd in te voeren. Deze fasering is nodig omdat niet op alle onderdelen van het SNL op tijd goedkeuring van de Europese Commissie voor staatssteun wordt verkregen. Dit betekent dat de onderdelen agrarisch natuurbeheer en de Regeling Kwaliteitsimpuls (voor investeringen en functieverandering) op 1 januari 2010 starten. Voor deze onderdelen stellen Gedeputeerde Staten ook het Natuurbeheerplan vast. In het Natuurbeheerplan is aangegeven waar welke SNL-subsidie mogelijk is. Het ontwerp van dit plan heeft in de periode van 4 mei tot en met 19 juni 2009 ter inzage gelegen. Hierop zijn 175 zienswijzen ontvangen. Gedeputeerde Staten hebben in een reactienota hun standpunt op deze zienswijzen bepaald en berichten de indieners hierover. Het merendeel van deze reacties zijn voor Gedeputeerde Staten aanleiding geweest om het plan aan te passen. De reacties betreffen zowel verzoeken om gronden te begrenzen als nieuwe natuur (om vervolgens aan het SNL mee te kunnen doen) als verzoeken tot wijziging van de toegekende (agrarische) natuurbeheertypen. De gefaseerde invoering is in de reacties en het plan verwerkt. Om het (onderdeel) natuurbeheer vanaf 1 januari 2010 te continueren, besluiten Gedeputeerde Staten de werking van de ("oude") provinciale Subsidieregeling natuurbeheer te verlengen. Provinciale Staten informeren zij over deze besluiten.

Onderwerp: Aanpak evaluatie wegencategorisering en verkenning problematiek landbouwverkeer Kenmerk: 2009/0141284

Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van de voorgestelde aanpak om het wegencategoriseringsplan uit 1999 te evalueren (een beleidsplan voor het inrichten van het wegennet; één van de instrumenten om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen) en de problematiek van het landbouwverkeer te verkennen. Gezien de samenhang en onderlinge afhankelijkheid van deze projecten is gekozen voor een gecombineerde aanpak. De wegencategorisering is immers van een hoger abstractieniveau en leidend voor aanbevelingen met betrekking tot landbouwverkeer. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten op de hoogte van deze aanpak. Naar verwachting is de evaluatie maart 2010 gereed.

Onderwerp: Gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o.; behandeling in p.s. Kenmerk: 2009/0113156

Bij het maken van de plannen voor de ontwikkeling van het luchthavengebied e.o. werd er tot dusver van uitgegaan dat Provinciale Staten in september as een definitieve keuze voor 2 varianten voor nadere uitwerking konden maken. Dat blijkt niet haalbaar omdat het standpunt van het rijk niet tijdig bekend is. GS laten PS weten dat zij uitgaan van besluitvorming op een later tijdstip.




Provincie Overijssel