Ingezonden persbericht


"Arrestatie piloot nieuw hoofdstuk in strijd tegen straffeloosheid dodenvluchten" 23-09-09

Aim for human rights reageert verheugd op het bericht dat gisteren, 22 september, op het vliegveld van Valencia, Spanje, een Nederlands-Argentijnse piloot van Transavia is opgepakt op verdenking van het uitvoeren van zogenaamde dodenvluchten in de jaren zeventig en tachtig.

"De arrestatie toont aan dat Argentinië en Spanje de strijd aangaan met straffeloosheid van mogelijke daders van grove mensenrechtenschendingen tijdens het Videla regime in Argentinië," zegt Jan de Vries van Aim for human rights.

Aim for human rights roept de Nederlandse regering en het justitieel apparaat op om alle assistentie te verlenen aan de Argentijnse en Spaanse justitie. Dit betekent onder andere dat alle mogelijke informatie over deze piloot, die zou kunnen helpen in een rechtzaak tegen hem zou moeten worden vergaard en overhandigd. Ook verzoekt de organisatie de Nederlandse staat om te onderzoeken waarom de piloot met Nederlands paspoort nu pas is gearresteerd.

Jan de Vries: "De piloot, houder van een Nederlands en Argentijns paspoort, zou, indien nodig, ook kunnen worden uitgeleverd naar Nederland om hier terecht te staan voor de misdaden waar hij van wordt verdacht. Echter, uitlevering naar Argentinië verdient de voorkeur. In 2003 zijn daar de amnestie wetten die de daders beschermden afgeschaft. Sindsdien worden rechtzaken aangespannen om zodoende toch nog gerechtigheid te realiseren voor de slachtoffers."

In Argentinië zijn in totaal 35.000 mensen verdwenen tijdens de militaire junta eind jaren '70, begin jaren '80. Dat het gevaar nog niet is geweken, bewijst de zaak van Julio Lopez, die drie jaar geleden voor de tweede keer verdween. Julio Lopez kwam in 1979 als één van de weinigen levend terug uit een clandestien detentiecentrum. Op 18 september 2006 is hij echter een aantal uren voordat hij zou getuigen opnieuw verdwenen. Er is sindsdien niets meer over hem vernomen.

De beruchte dodenvluchten zijn één van de vele symbolen van de misdaden gepleegd tijdens het Videla regime in de jaren '70 en '80 in Argentinië. Ook beroemd zijn de Dwaze Moeders. Dit waren de moeders van kinderen die verdwenen waren. Zij kwamen samen op de Plaza de Mayo om de regering een simpele vraag te stellen: waar zijn ze? Beide symbolen zijn met elkaar verbonden, want veel van hun kinderen zullen tijdens dodenvluchten in vliegtuigen van Nederlandse makelij (Fokker) zijn gedrogeerd. Van duizenden meters hoogte zijn ze vervolgens in de wateren rondom Buenos Aires gedumpt.

Aim for human rights zet zich al meer dan tien jaar in voor de families van verdwenen personen wereldwijd. Wereldwijd gaat het om honderdduizenden verdwijningen in meer dan 70 landen. Helaas verdwijnen nog dagelijks mensen in vele tientallen landen. Via haar programma Linking Solidarity ondersteunt Aim for human rights organisaties, veelal van familieleden. Zo kunnen zij een stem geven aan hun leed en ervoor zorgen dat deze schending voorgoed verdwijnt.




Ingezonden persbericht