Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief van Provinciale Staten

Nummer 14/ september 2009
PS-Flits

Uit de vergadering van Provinciale Staten van maandag 21 september 2009

Afscheid Karin Stadhouders en benoeming An van Pijkeren Aan het begin van de vergadering werd afscheid genomen van statenlid Karin Stadhouders van het CDA. Mevrouw Stadhouders is sinds 3 september officieel werkzaam als griffier van de provincie Flevoland. De voorzitter bedankte haar in zijn speech voor haar jarenlange inzet als statenlid en overhandigde haar de bijbehorende roemer en bloemen. Daarna werd me- vrouw Van Pijkeren, voor het CDA, als statenlid beëdigd. Zij neemt hiermee de plaats in van mevrouw Stadhouders.

Nieuwe huisvesting provincie Utrecht
Provinciale Staten hebben besloten tot de aankoop van het Fortis-gebouw voor toekomstige huisvesting van de provincie Utrecht. Oppositie en coalitie stonden tijdens het debat over de huisvesting tegenover elkaar. De coalitiepartijen en de SGP waren tevreden met het voorstel voor de aankoop van het Fortis-gebouw en de financiële onderbouwing daarvan. De meeste oppositie-partijen waren tegen omdat zij de risico's van de aankoop te groot vonden. Zij wil- den een onderzoek naar de mogelijkheid en de kosten van renovatie van de huidige locatie op Rijnsweerd.

De koopsom van het pand bedraagt 82,75 miljoen. Ten opzichte van het statenvoorstel van juli 2009 betekent dit een verlaging van de koopsom met 1,75 miljoen. Hierbij wordt opge- merkt dat tegenover deze investering inkomsten staan, die kunnen komen uit verhuur van 30% van het pand. De planning is om begin 2012 het nieuwe Provinciehuis te betrekken.

Aanwijzing prioritaire gebieden grondaankopen Agenda Vitaal Platteland Provinciale Staten hebben unaniem ingestemd met het voorstel voor de aanwijzing van priori- taire gebieden bij grondverwerving voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), de Recreatie om de stad (Rods) en particulier natuurbeheer. Binnen deze gebieden vindt realisatie plaats op basis van volledige schadeloosstelling. Met de aanwijzing van priori- taire gebieden sluit de provincie uiteindelijk een eventuele onteigening niet uit. De Staten be- nadrukten echter dat het instrument voor onteigening alleen in het uiterste geval ingezet mag worden.

Provinciale ruimtelijke verordening
Er werd waardering uitgesproken voor de getoonde inzet van het ambtelijk apparaat en de nWro-commissie voor het geleverde werk. De provincie beschikt nu over een ruimtelijke ver- ordening in het kader van de nieuwe Wro. Er werd statenbreed een motie aangenomen, die de tekst over terughoudendheid bij golfbanen in landelijk gebied 3 nader verduidelijkt. Dit mede in het belang van de grote maatschappelijke belangstelling voor het onderwerp. Lande- lijk gebied 3 is landelijk gebied waar een agrarische bestemming op rust.

Giro d'Italia, etappe Amsterdam-Utrecht
Het voorstel van GS om boven de 500.000 euro uit de Algemene Middelen, ook nog voor een bedrag van 300.000 euro garant te staan voor eventuele onvoorziene uitgaven, werd met een amendement door de Staten aangepast. In het voorstel, dat is aangenomen, blijft de 500.000 euro subsidie overeind, maar vervalt de garantstelling. De meeste partijen zijn tevreden met de integrale TV-uitzending van de etappe en zien het belang in van de impuls die hiervan uit kan gaan op de brede fietspromotie in de provincie. De SP, Christen Unie, Partij van de Die- ren en de SGP stemden tegen het voorstel.

Evaluatie Gratis Rondje Musea 2004-2008
De Staten hebben ingestemd met de beëindiging van het Gratis Rondje Musea. De PvdA en de SP stemden tegen en gaven aan graag door te willen met het initiatief. Zij vinden dat de investeringen niet weggegooid moeten worden en dat het zichtbaar maken van het erfgoed een provinciale taak is. Meer fracties gaven aan ook het zichtbaar maken van het erfgoed be- langrijk te vinden en willen dat de gedeputeerde met een nieuw initiatief komt.

Met vriendelijke groet,

Leo Graafhuis
Griffier