Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
===============

Zilver en brons op Nationale Wijnkeuring
ACHTERHOEKSE WIJNEN HALEN HOOGSTE PRIJZEN

ACHTERHOEK - Afgelopen zondag werd voor het zevende achtereenvolgende jaar de Nationale Wijnkeuring gehouden. Tijdens die keuring beoordelen vier panels van zes deskundigen de ingestuurde wijnen. Dat gebeurt aan de hand van internationaal vastgestelde standaarden. De waardering wordt uitgedrukt in punten en volgens bepaalde staffels vertaald naar medailles. Dit jaar scoorden de Achterhoekse wijnen hoge prijzen. Er werden liefst 17(!) medailles behaald: vier zilveren en dertien bronzen. Op een totaal van 52 uitgereikte zilveren en bronzen medailles betekent dat 1/3 deel van de prijzen. Dat de Achterhoekers weten hoe je kwaliteitswijn moet maken is hiermee wel bewezen. Komend weekend houden veel wijngaarden open dag, om het publiek te tonen hoe dit Achterhoekse kwaliteitsproduct wordt gemaakt.

De keuring
Voorafgaand aan de Nationale Wijnkeuring zijn de wijnen onderzocht door een vooraanstaand Duits onderzoeksinstituut in Geisenheim, in de Rheingau. Op de dag van de keuring beoordelen vier panels van zes deskundigen de ingestuurde wijnen. Dat doen zij met behulp van een in Parijs ontwikkeld proefformulier, dat overal bij internationale wijnconcoursen wordt gehanteerd. Er worden dan per wijn verschillende waarden toegekend aan de kleur, de geur, de smaak, de afdronk en de totale indruk die de wijn maakte. Alles dus volgens internationale puntentellingen waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen. 70 - 75 punten levert een WIN-keurzegel op (een aanmoedigingsprijs voor de wijnen die net geen bronzen medaille haalden). 76 - 81 punten betekent een bronzen medaille en 82 - 88 punten een zilveren medaille, tot nu toe het hoogst behaalde resultaat voor Nederlandse wijnen. Scoort een wijn 89 punten of meer, dan behaalt hij de gouden of de grote gouden medaille.

Prijzen voor Achterhoekse wijnen
Van de acht op de Wijnkeuring uitgereikte zilveren medailles gingen er vier naar de Achterhoek. Wijngoed Avitera (Azewijn), Wijnboerderij 't Heekenbroek (Drempt), Domein Detharding (Doetinchem) en Wijngaard Slingehorst (Groenlo) behaalden er ieder een voor hun rosé of witte wijn. Bij de bronzen medailles vielen ook Wijngoed Montferland (Gendringen), Hof van Gelderland (Eibergen), De Broake (Laren), De Oogsthoek (Zelhem) en de Coöperatie van Achterhoekse Wijnbouwers in de prijzen. Bovendien werden er nog eens dertien zogenaamde WIN-keurzegels aan de Achterhoekers uitgereikt. Al met al sleepte de Achterhoek 30 van de 103 uitgereikte prijzen in de wacht. Een mooi resultaat voor een streek, die de ambitie heeft het grootste wijnbouwgebied van Nederland te zijn.

Nationale wijnweek
Komende week is het Nationale Wijnweek. In het weekend daaraan voorafgaand (26 en 27 sept) is er bij veel wijngaarden open dag. Natuurlijk ook in de Achterhoek. Op www.achterhoeksewijnen.nl wordt uitgebreid beschreven welke wijngaarden wanneer hun open dagen houden als ook op welke tijdstippen. Vanzelfsprekend is bij de wijngaarden ook genoeg van dit mooie streekproduct te koop!

Zutphen, 23 september 2009.