Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 23 september 2009

Kenmerk 214

Amsterdam maakt zich op voor Giromania

Op woensdag 23 september heeft de wethouder Sport, Carolien Gehrels samen met de Italiaanse Giro d'Italia organisatie, RCS Sport, GiroMania! gepresenteerd. Onder die naam wordt van 1 tot 10 mei 2010 een reeks (fiets)activiteiten en festiviteiten georganiseerd om de start van de Italiaanse wielerronde in Amsterdam in te luiden.

Tijdens Giromania! komt al het goede samen wat Amsterdam en Italië te bieden hebben.. Liefhebbers van Sport, Cultuur, Mode en Gastronomie kunnen hun hart ophalen in Amsterdam. Ook aan de Amsterdamse jeugd is gedacht. De gemeente betrekt hen onder meer via school bij het evenement. Het Italiaanse festival wordt een Amsterdams feest met internationale allure, waarbij de fiets centraal staat. Gehrels: "De Giro d'Italia en Amsterdam passen van nature bij elkaar. Beide zijn eigenzinnig en werelds. De Giro d'Italia in Amsterdam is een `once in a lifetime' gebeurtenis, voor alle bezoekers een feest om nooit te vergeten. We rekenen met de start op een economische impuls. Zeker in deze tijden is het belangrijk Europese toeristen naar de stad te trekken. En het is goed voor de Amsterdammers, want zien bewegen, doet bewegen. Dat merken we nu al, want het aantal sportdeelnemers in Amsterdam neemt toe. Bovendien gaan er straks geweldige beelden van Amsterdam de wereld over Amsterdam kleurt volgend jaar langzaam van het oranje van Koninginnedag naar het roze van de Giro."

Zomegnan:''Met groot genoegen, enthousiasme en een tikkeltje trots hebben wij hier in Amsterdam een verbintenis bezegeld die wij gedurende vijf jaar na hebben gestreefd, mede via GiroMania. Ik ben ervan overtuigd dat wij snel overeenstemming bereiken met onze partners uit Amsterdam, Utrecht en Middelburg, die hetzelfde doel nastreven. Wij willen immers allemaal de wereld versteld doen staan en ik ben er zeker van dat de Italiaanse regering, vertegenwoordigd door haar ambassadeur, de heer Franco Giordano, ons zal bijstaan om zelfs de kleinste gelegenheid hiertoe aan te grijpen.''

Programma wielerevenement
Het voorlopige programma voor de Giro d'Italia ziet er als volgt uit. De start van de wielerronde wordt voorafgegaan door de ploegenpresentatie. De eerste etappe - de individuele tijdrit - start en eindigt op zaterdag 8 mei 2010 op het Museumplein. Op zondag 9 mei start de 2e etappe naar Utrecht vanaf het Museumplein. De derde etappe naar Middelburg is op maandag 10 mei en start vanaf de Zuidas.

.

De gemeente Amsterdam tekende op 31 mei jl. in Rome het contract met RSC Sport om de Giro d'talia naar de stad te halen. Naast de internationale aandacht verwacht de gemeente met GiroMania! zo'n 300.000 tot 500.000 bezoekers te trekken tijdens het festiviteiten.
Amsterdam mag zich verheugen op een aantal grote sportevenementen. Onlangs was het WK hockey in de stad en momenteel het WK squash. In 2014 komt het WK roeien naar de stad. De Giro d'Italia hoort vanzelfsprekend thuis in deze reeks topsportevenementen die uiteindelijk moet leiden tot de komst van de Olympische Spelen in 2028.

Pb- 214