Belangstelling voor kostenbesparing op energie groter dan ooit Publicatiedatum: 23-09-2009

Persbericht
Utrecht, 23 september 2009

Interessant congresprogramma tijdens vakbeurs Energie 2009

F&B, specialisten in energie en milieu, organiseren in samenwerking met VNU Exhibitions Europe tijdens de vakbeurs Energie 2009 twee congressen: 'Energie besparen op verwarmen en koelen' en 'Risicomanagement voor energie-inkoop'. Energie is Nederlands grootste energiebeurs, de vakbeurs met de focus op optimaal besparen op energiekosten. De prijzen van gas en elektriciteit zullen ongetwijfeld stijgen. De mondiale behoefte wordt groter en het aanbod fossiele brandstoffen schaarser. Niet alleen om bedrijfseconomische reden is de belangstelling voor het besparen op kosten voor energie groter dan ooit. De plannen en maatregelen van de regering voor het beperken van de klimaatverandering, strengere regelgeving en de ontwikkeling van nieuwe technieken dragen bij aan de steeds grotere interesse in besparende oplossingen. Energie 2009 wordt van dinsdag 6 t/m donderdag 8 oktober gehouden in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch.

Het congres 'Besparen op verwarmen en koelen' op de eerste beursdag van Energie 2009, dinsdag 6 oktober, is interessant voor iedereen die als vastgoedprofessional, (energie)adviseur, energiecoördinator, beleidsbepaler, overheidsambtenaar, technisch en of facilitymanager van gebouwen, aannemer of installateur betrokken is bij de warmte- en/of koudevraag van de bestaande bouw.

CO²
Om een gebouw energiezuinig te maken zijn onder meer isolatie en dubbele beglazing onontbeerlijk. Dat scheelt aanzienlijk in verwarming en koeling. Restwarmte, die overblijft van bijvoorbeeld de koelinstallaties, kan benut worden voor verwarming van het gebouw. Warmtepompen kunnen deze laagwaardige warmte bruikbaar maken. Dit bespaart zowel op gas als op de uitstoot van CO². Een project kan ook worden aangepakt door energie, in de vorm van overgebleven warmte en of koude, uit te wisselen met nabijgelegen gebouwen of industrie of op te slaan. Al deze zaken, toekomstige technieken en huidige subsidiemogelijkheden komen tijdens dit congres aan bod.

Complex proces
Het congres Risicomanagement voor energie-inkoop vindt plaats op woensdag 7 oktober, de tweede dag van Energie 2009. Energie-inkoop is een complex proces. Risicomanagement kan daar een belangrijke rol in spelen. Zo betaalden bedrijven, die hun energie op de prijspiek in juli 2008 voor een langere periode hadden ingekocht, een erg hoge prijs. Die bedroeg toentertijd 147 dollar per vat. Een half jaar later kostte een vat olie nog maar 34 dollar. Diegenen die de risico's hadden afgedekt met risicomanagement waren spekkoper. Wat is risicomanagement en wat kun je ermee?
Gerenommeerde sprekers met overzicht en ervaring leggen op het congres uit hoe bedrijven zich kunnen indekken tegen grote prijsfluctuaties. De thematiek is toegespitst op managers, directies en adviseurs van industriële bedrijven, energiebedrijven, ingenieursbureaus, adviseurs, inkopers, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen, gemeenten en andere overheden betrokken bij de inkoop van energie.

Studiedag
Naast de twee congressen van F&B organiseert Onderzoeksinstituut OTB op 8 oktober de studiedag in de reeks 'Energietransitie bij renovatie van woningen'. De nadruk ligt op de concrete aanpak en tussenresultaten van bijvoorbeeld de programma's 'Meer Met Minder', 'Antwoord aan de Samenleving' en het 'Convenant Energiebesparing Corporatiesector'. Er is aandacht voor concrete voorbeelden van lokale afspraken, projecten waarin goed met bewoners is samengewerkt en ook projecten met goede energieresultaten. Ook staan beleidswijzigingen op de agenda: het nieuwe Woningwaarderingstelsel, de Woonlastenbenadering en de nieuwe Overlegwet.

Record
De vakbeurs Energie is de afgelopen vier jaar explosief gegroeid. Het aantal exposanten op de komende editie staat inmiddels op 298, een absoluut record. Onder de aanbieders energieleveranciers, ingenieursbureaus, installateurs, contractors en adviseurs, die stuk voor stuk laten zien wat zij waard zijn. Fabrikanten tonen hun besparende oplossingen, van bemetering tot isolatie, van klimaatinstallatie tot noodstroomapparatuur en van stoomtechniek tot WKK.
De bezoekersgroepen omvatten beslissers uit diverse sectoren van de grote industrie, zoals de (basis)chemie, de grafische- en papierindustrie, koel- en vrieshuizen, de kunststof- en rubberindustrie, de aardgas- en olie-industrie, de metalektro, de voedings- en genotmiddelenindustrie en sectoren als vastgoed, transport en logistiek, gemeenten, recreatie, zorg, afvalverwerking, retail, bouw en onderwijs.

De openingstijden van Energie 2009 zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Zie ook: www.energievakbeurs.nl.


Noot voor de redactie (