Gemeente De Marne


Per 1 januari 2010 Garant Noord voor de
minima-doelgroep

De gemeente De Marne sluit voor de doelgroep van het gemeentelijk minimabeleid een extra aanvullende collectieve ziektekostenverzekering af, in de vorm van het Garant Noord-pakket van Menzis.

Voordelen voor klant en gemeente
Garant Noord biedt een extra pakket aan vergoedingen voor (para)medische voorzieningen en hulpmiddelen. Deze vergoedingen worden op declaratiebasis verstrekt aan klanten, die bij Menzis een basis-, aanvullende- en tandartsverzekering hebben afgesloten. Het Garant Noord pakket vervangt hiermee de bijzondere bijstand voor medisch gerelateerde kosten.

De klant hoeft geen bijzondere bijstand aan te vragen maar kan de kosten declareren bij Menzis. Dit is administratief minder omvangrijk en eenvoudiger. Ook weet de klant vooraf voor welke vergoedingen hij in aanmerking komt en hoeft hij geen besluit van de gemeente af te wachten.

Naast de positieve bijdrage van Garant Noord aan de gezondheidspositie van de minima, levert het de gemeente ook een direct voordeel op. Doordat er minder aanvragen bijzondere bijstand binnenkomen, wordt er bespaard op de uitvoeringskosten.

Alle inwoners die tot de doelgroep van het gemeentelijk armoedebeleid behoren, worden door Menzis geaccepteerd ongeacht hun gezondheidsbeeld. Dit geldt zowel voor de basisverzekering (wettelijke plicht voor de verzekeraar) als voor de aanvullende- en tandartsverzekering.

Invoering van het Garant Noord pakket stimuleert de minimadoelgroep om zich beter tegen ziektekosten te verzekeren en zorgt er zo voor dat mensen niet afzien van (noodzakelijke) medische zorg om financiële redenen. Dit versterkt de gezondheidsituatie van de minima en maakt dat ze eerder in staat zijn, of langer in staat blijven, actief te participeren in de maatschappij.

Leens, 23 september 2009.