Gemeente Alkmaar


Het college van burgemeesters en wethouders heeft de tien veiligheidsthema's uit de kadernota 'Samen maak je het verschil' aangevuld met concrete doelstellingen. Zo wordt duidelijk wat het college samen met maatschappelijke organisaties wil bereiken om onveilige situaties in de stad te voorkomen en te bestrijden.

De kadernota 'Samen maak je het verschil' gaat over een brede, integrale aanpak die van Alkmaar een veilige stad maakt. Samen met maatschappelijke organisaties zijn tien veiligheidsthema's benoemd, die in april zijn overgenomen door de Commissie Bestuur en Middelen. Jongeren krijgen binnen het veiligheidsbeleid de komende jaren bijzondere aandacht.

Benoemd zijn problemen die ontstaan door alcohol- en drugsgebruik door jongeren, overlastgevende jeugdgroepen en veiligheid rond uitgaan. De andere prioriteiten zijn de kwaliteit van de woonomgeving, huiselijk geweld, veelplegers, algemene alcohol- en drugsproblematiek, drugshandel en daaraan gerelateerde criminaliteit, en mensenhandel en prostitutie.

De gemeenteraad stelde deze lijst met prioriteiten samen tijdens een bijeenkomst op 2 september 2008 met de partners in het veiligheidsbeleid: politie, justitie, reclassering, brandweer, woningcorporaties, bedrijfsleven en hulpverleners (zoals verslavingszorg).

Wethouder Wim van Veen van Integrale Veiligheid is tevreden over de vooruitgang die wordt geboekt met het veiligheidsbeleid: "We hebben nu vastgelegd wat we doen tegen bijvoorbeeld alcohol- en drugsproblematiek, tegen huiselijk geweld, tegen overlastgevende jeugdgroepen en tegen mensenhandel. Doordat iedereen inziet dat hieraan aandacht besteed moet worden, is de kans op succes veel groter. Niet alleen politie en justitie, maar ook reclassering, woningcorporaties, bedrijfsleven en hulpverleners zijn onze partners in het veiligheidsbeleid. Ondernemers en inwoners van Alkmaar zien we ook niet over het hoofd. Veiligheid maak je met elkaar. Dat doe je in je buurt, in je wijk en daarmee uiteindelijk in de hele stad."