Vrije Universiteit Amsterdam

South Africa and the Decolonization of the Mind


* Startdatum: 23-09-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: South Africa and the Decolonization of the Mind


* Plaats: Aula


* Spreker: prof.dr. S.D.K. Ellis


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Oratie

Stephen Ellis stelt in zijn inaugurele rede voor dat we vanuit een ander perspectief kijken naar de geschiedenis van sub-Sahara Afrika, inclusief het meest zuidelijke land. We moeten Zuid Afrika niet alleen vanuit een ruimer tijdsperspectief bezien maar ook in een bredere geografische context. Die context wordt nu gekleurd door het spectaculaire economische succes van veel Aziatische landen, inclusief enkele voormalige Europese kolonies.

De recente geschiedenis van Zuid Afrika wordt doorgaans gezien als de afsluitende fase in de bevrijding van Afrika van de koloniale overheersing. Nieuws uit Zuid-Afrika, positief danwel negatief gebracht, wordt door veel commentatoren geïnterpreteerd als bewijs van het succes - of juist niet - van niet alleen de Zuid-Afrikaanse emancipatie maar van de bevrijdingsbeweging in geheel Afrika ten zuiden van de Sahara.

Het is in toenemende mate belemmerend om de koloniale periode te beschouwen als de as waar de hele Afrikaanse geschiedenis om draait. Het geweld dat zo diep is ingebed in de Zuid-Afrikaanse samenleving kan daarom beter niet geïnterpreteerd worden als het bewijs van een niet geslaagde bevrijding, maar als de uitkomst van een scala aan kwesties die verweven zijn met de Zuid-Afrikaanse maatschappij. Zowel Europeanen als Afrikanen moeten een nieuwe visie ontwikkelen op de geschiedenis van een relatie die te vaak voornamelijk wordt bezien door het prisma van de koloniale overheersing. Wij allen moeten onze geest dekoloniseren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam