Ingezonden persbericht

Uit: WIC Nieuwsbrief voor wijnprofessionals

Achtmaal zilver bij Nationale wijnkeuring Nederlandse wijnen

Acht zilveren en 44 bronzen medailles. Dat is de oogst van de Nationale Wijnkeuring 2009 waarvan afgelopen zondag in Kasteel Groeneveld in Baarn de prijzen zijn uitgereikt. Het zilver ging naar wijngaard Avitera in Azewijn, wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt, Domein Detharding in Doetinchem, wijngaard Slingehorst in Groenlo, wijngaard Le Coq Frisé in Epen, Hof van Twente in Bentelo en wijngaard Reestlandhoeve in Balkbrug. De laatste sleepte er zelfs twee in de wacht.

Er waren deze keer 166 wijnen ingestuurd door 57 wijngaarden. Een enorme stijging, want in 2008 deden 118 wijnen van 43 wijngaarden mee voor de medailles. Van de nu ingestuurde wijnen was 59% wit, 30% rood en 11% rosé. Dat is vrijwel gelijk aan het voorgaande jaar. Naast de zilveren en bronzen medailles werden er ook 51 WINKeurzegels uitgereikt, een soort aanmoedigingsprijs voor de makers van de wijnen die net geen brons kregen. Dit betekent dat 63% van de ingestuurde wijnen een onderscheiding heeeft gekregen, één procent minder dan in 2008. Goud was er ook dit jaar niet bij.
Gelderland is met 52 onderscheiden wijnen koploper, gevolgd door Limburg met 19. De Overijsselse wijnboeren haalden er 12 binnen en de Noord-Brabantse 8. De verdere verdeling was: Flevoland en Noord-Holland ieder 4. Zeeland en Zuid-Holland ieder 2. Eén onderscheiding ging naar een Drentse wijngaard. De meest noordelijke wijngaard die een bronzen medaille binnenhaalde was de Kroon van Texel op Texel.

Zekere stabiliteit
De voorzitter van de keuringscommissie, vinoloog Ton Kolsteeg, trok in zijn toelichting "de voorzichtige conclusie dat onze wijngaardeniers een zekere mate van stabiliteit hebben ontwikkeld. Nederland heeft zóveel microklimaatjes, zóveel nieuwe rassen en ook zo wweinig grote producties dat je moeilijk over goede en slechte wijnjaren kan spreken. Bovendien geloof ik dat echte slechte jaren nauwelijks nog bestaan, want in vinificatietechnieken is ons land ook sterk vooruitgegaan", aldus Kolsteeg. "Wij staan nog steeds aan de wieg van wijnmakend Nederland, maar het kind groeit snel", zo voegde hij eraan toe. Dat er tot op heden nog geen goud is gevallen vindt Kolsteeg geen ramp. "Het wijngaardeniersvak in ons land vertoont een flinke groei in de breedte. De groei naar de top vergt geduld en dat is een schone zaak', aldus Kolsteeg.

Volgens voorzitter Simon Crone van Wijngaardeniersgilde Nederland maakt de Nederlandse wijnbouw een sterke ontwikkeling door. De wijnboeren zetten sterk in op kwaliteit en dus kennis. Dat blijkt ook uit de resultaten van deze keuring. Verder vinden Nederlandse wijnen steeds vaker hun weg naar slijterijen en wijnspeciaalzaken. "Een mooie ontwikkeling," aldus Crone. Daarnaast neemt de sector nog steeds in omvang toe. Er zijn nu zo'n 160 commerciële wijngaarden in ons land. "Er is een volwassen bedrijfssector aan het ontstaan en daar hoort een professionele ondersteuning bij. Zeker gezien de zaken die op de wijnboeren af komen zoals de invoering van de nieuwe EU-regelgeving. Een zaak waar Wijngaardeniersgilde Nederland zich sterk voor maakt," aldus Crone.

Zevende keer
Het is de zevende keer dat de Nationale wijnkeuring in zijn huidige vorm is gehouden. Er waren vier panels van zes deskundigen nodig om alle wijnen te kunnen beoordelen die daarvoor in Geisenheim in de Rheingau analytisch waren onderzocht. De proevers gebruikten het door het O.I.V. in Parijs ontwikkelde proefformulier, dat overal bij internationale wijnconcoursen wordt gehanteerd. Er worden dan per wijn verschillende waarden toegekend aan de kleur, de geur, de smaak, de afdronk en de totale indruk die de wijn maakte. Alles dus volgens internationale puntentellingen waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen:
70 - 75 punten: WIN-keurzegel (is een stimulans voor de wijngaardenier om door te gaan)
76 - 81 punten: Bronzen medaille
82 - 88 punten: Zilveren medaille
89 - 94 punten: Gouden medaille
95 -100 punten: Grote gouden medaille

Open Wijngaardendag
De keuring wordt georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Nederland telt inmiddels 160 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 200 ha. De prijsuitreiking vormde de opmaat voor de Nationale Wijnweek, die komend weekend begint met een open dag van de Nederlandse wijngaarden. Er zijn dan tientallen wijngaarden opengesteld voor belangstellende bezoekers.



Ingezonden persbericht