Ingezonden persbericht

Uit: WIC Nieuwsbrief voor wijnprofessionals

Biologische wijnen: de Alsace loopt voorop

Eerlijk en biologisch eten is dé trend. Nieuwe natuurvoedingswinkels openen hun deuren en supermarkten nemen steeds meer biologische producten in hun assortiment op. Van vlees tot brood en van zuivelproducten tot...wijn! Maar wat is dat nu eigenlijk, biologische wijn?

Wereldwijd neemt de biologische wijnbouw toe en zijn vele vermaarde wijnmakers aan het biologisch, ja zelfs aan het biodynamisch boeren geslagen. Zij houden in hun dagelijkse handelingen rekening met het natuurlijke leven in en rond de wijngaard: om zo nog mooiere wijnen te produceren. Het beeld van 'geitenwollensokkenwijn' behoort tot het verleden.

Schapen tussen de wijngaarden
Wij spreken over biologische wijn als die is bereid uit biologisch geteelde druiven. Druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. In de biologische wijnbouw wordt bewust gebruik gemaakt van de natuurlijke begroeiing in en om de wijngaard. Deze kan een positieve bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid, doorlaatbaarheid en stabiliteit van de bodem. De begroeiing kan in de hand gehouden worden door ploegen, maaien, inzaaien van plantaardige ondergroei (klaver) of met mengsels van plantenresten, die het onkruid wegdrukken en de bodem voorzien van de nodige stikstof. Sommige boeren laten schapen grazen tussen hun wijnstokken om de groei van onkruid te beheersen.

Alsace koploper
De wijnstreek Alsace, of Elzas op z'n Nederlands, is in Frankrijk altijd koploper geweest op het gebied van biologische wijnen. In het afgelopen decennium is het aantal hectare biologische wijngaard enorm gegroeid. Op dit moment - anno 2009 - zijn er ruim 125 producenten in de Alsace die of al volledig gecertificeerd biologisch boeren of er in de afgelopen drie jaar mee gestart zijn. Na het vierde jaar is men officieel gecertificeerd.
Ook uit het lijstje van De Beste Biologische Wijnen in de Superwijngids 2009 van Nicolaas Klei blijkt dat de Alsace het goed doet op biologisch gebied: 6 van de 15 wijnen komen uit de Alsace!
En recentelijk presenteerden een 8-tal producenten uit de Alsace hun wijnen tijdens een grote proeverij van bio-dynamische wijnen: Marcel Deiss, Zind Humbrecht, Ostertag, Kreydenweiss, Valentin Zusslin, Eugène Meyer, Julien Meyer, Jean-Baptiste Adam en Pierre Frick.

En verder: voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt
Informatie en inspiratie doe je op via www.smaakexperience.com. Hier vind je recepten voor heerlijke gerechten, informatie over wijnen, restaurants die deelnemen aan de Smaakexperience, nieuwsitems, culinaire columns en culinaire evenementen.