Ingezonden persbericht

Vijftien miljoenste huishoudelijke apparaat met een A-label verkocht

Zoetermeer, 23 september 2009 - In Nederland is het vijftien miljoenste huishoudelijke apparaat met het energiezuinige A-label verkocht*. Het betrof een koel-vriescombinatie met label A++, die werd aangeschaft in een BCC-filiaal in Utrecht. De koper kreeg vandaag een cheque van duizend euro overhandigd door Jeroen de Roos, directeur van VLEHAN (Vereniging Leveranciers Huishoudelijke Apparaten Nederland).

De aanschaf van huishoudelijke apparaten met een A-label heeft het afgelopen decennium een grote vlucht genomen. Ruim 56 procent van de Nederlanders noemt een laag energieverbruik als het belangrijkste aankoopcriterium voor een koelkast. Als het om vaatwassers en wasmachines gaat, is dat zelfs respectievelijk 63 en 64 procent.

Het kopen van energiezuinige apparaten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Door bijvoorbeeld een koel-vriescombinatie met een A-label te kopen in plaats van een met een B-label, bespaart de consument elk jaar 80 euro aan energiekosten. Dit betekent dat de koper in ongeveer vijf jaar de aanschafprijs heeft terugverdiend. Om dezelfde redenen zijn consumenten erbij gebaat om te kijken welke oude apparaten in huis ze kunnen vervangen. Daardoor besparen ze aanzienlijk op hun energierekening.

Het succes van het energiezuinige A-label in cijfers.
* In 2000 viel ruim een derde (35 procent) van alle verkochte groothuishoudelijke apparaten in klasse A. In 2009 is dit gestegen naar 56 procent. Van alle verkochte groothuishoudelijke apparaten in de eerste helft van dit jaar behoorde 34,1 procent tot klasse A, 19,5 procent tot klasse A+ en nog eens 2,4 procent tot de zuinigste klasse A++.
* Bij de koelproducten heeft zich in het afgelopen decennium op energiegebied een ware revolutie voltrokken. In 2000 had minder dan twee procent van de koelkasten en koel-vriescombi's een A-label. Nu heeft nog slechts 1,5 procent van alle koelkasten en koel-vriescombi's geen A-label. In de eerste helft van dit jaar had 63 procent van alle koelproducten een A-label, 31 procent een A+-label en vier procent een A++-label.

"Dit zijn inderdaad prachtige cijfers, maar toch geen reden om nu stil te zitten", zegt Jeroen de Roos, directeur van VLEHAN. "Vijftig procent van het energieverbruik in Nederlandse huishoudens wordt veroorzaakt door elektrische huishoudelijke apparaten. Dat kan behoorlijk omlaag als je beseft dat nog steeds 44 procent van alle verkochte apparaten geen A-label heeft. Bovendien is 31 procent van de koelkasten, 17 procent van de vaatwassers en 23 procent van de wasmachines in Nederland twaalf jaar of ouder. Consumenten zullen in hun eigen thuissituatie moeten bekijken welke oude apparaten ze kunnen vervangen en daardoor veel geld op hun energierekening besparen."

* Bron: GfK

####

Over VLEHAN

VLEHAN is dé brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van elektrische huishoudelijke apparaten - grote en kleine. VLEHAN behartigt de collectieve belangen in gezamenlijke projecten ten opzichte van overheid en politiek, consumentenorganisaties, pers en publieke opinie. VLEHAN is actief lid van de Europese koepelorganisatie CECED.



Ingezonden persbericht