Ingezonden persbericht

Yerseke, 23 september 2009

()

Nederlandse Oestervereniging

Eerste Nederlandse oesters op traditionele wijze binnengehaald
Yerske - Afgelopen maandag zijn de eerste Nederlandse oesters van het seizoen 2009-2010 in Yerseke op traditionele wijze binnengehaald. Schipper Jaap Littooij van het bijna 100 jaar oude oesterschip Y128 de "Slenk" haalde de eerste oesterkor "onder zeil" binnen.

Onder de genodigden waren naast 55 Belgische- en Nederlandse media, ook de directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Johan van de Gronden en de heer Filip D'Havé, de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering te Den Haag aanwezig.

De voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging en oud-burgemeester van Noord-Beveland, de heer Cees van Liere, heette alle gasten welkom. Tijdens zijn voordracht vertelde hij dat het eten van oesters zeer gezond is. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Verder passen oesters prima in zowel een cholesterolarm als een caloriearm dieet.

Van de Gronden (WNF) vertelde dat de Zeeuwse oesters in de groene tabel van de VisWijzer staan, een handzame brochure van het WNF, waarmee consumenten snel een goede keuze kunnen maken voor verantwoorde vis. Verder zei hij dat de oesterkwekers en het WNF elkaar steeds beter weten te vinden in het belang van een gezonde, voedselrijke Oosterschelde waarvoor in het voorjaar van 2010 een proef start.

"De waterkwaliteit van de Oosterschelde gaat namelijk steeds verder achteruit, omdat het zoute water weinig voedsel bevat, waardoor de verscheidenheid aan planten- en diersoorten afneemt. Zowel voor de natuur als voor schelpdierenkwekers in de Oosterschelde, is het daarom van groot belang dat er een gezondere mix komt van zoet en zout water" aldus Van de Gronden.
Om die reden zullen twee sluizen bij de Oosterschelde in het voorjaar van 2010, tijdens een drie maanden durende proef, extra (zoet) water in laten. Het gaat om de Krammersluis bij Bruinisse en de Bergsediepsluis bij Bergen op Zoom. Door méér water vanuit het Volkerak-Zoommeer de Oosterschelde in te laten stromen, kan de waterkwaliteit verbeteren.

Ook de heer Filip D'Havé gaf een korte uiteenzetting: "Wat zou de Vlaamse gastronomische cultuur zijn zonder de Zeeuwse oester en bij uitbreiding van andere Zeeuwse Zilte Zaligheden; maar ook, wat zou de Zeeuwse oester en wat zouden de Zeeuwse Zilte Zaligheden in het algemeen betekenen zonder de gastronomische afname in Vlaanderen en België? Ik denk dat we heel erg op elkaar aangewezen zijn als het gaat om topkwaliteit. Sterker nog, dat de Zeeuwse oester - en bij uitbreiding de Zeeuwse Zilte Zaligheden in het algemeen - via onze beider hoogstaande eetcultuur, (een) produkt(en) bij uitstek vormt(en) die Vlaanderen met Zeeland verbindt(en), waarmee we samen onze vrienden uit het buitenland, maar ook uit andere delen van onze beide landen, kunnen verleiden", aldus D'Havé.
"Hoe jammer zou het dan ook zijn" zo vervolgde de Vlaamse vertegenwoordiger, "mocht deze unieke symbiose bezwaard worden omdat het appetijt bij de Vlaamse consument voor de Zeeuwse delicatesse verdwijnt als gevolg van een onbehagen dat hem de eetlust ontneemt; dat hem zelfs de lekkerste Zeeuwse Zaligheden een wrange smaak geeft. Een onbehagen over het uitblijven van de verdieping van de Westerschelde, waarmee wij onze geschiedenis, maar ook onze toekomst delen en waarover duidelijke afspraken zijn gemaakt om onze beider belangen met elkaar in balans te brengen".

Beide heren zijn na de zogenaamde oesterbeproeving (een test of men een juiste smaakomschrijving kan geven bij het proeven van de eerste oester), plechtig ingehuldigd in het Genootschap van de Vergulde Oester. Over dit genootschap, waartoe Karla Peijs (commissaris van de Koningin van Zeeland) nog tijdens haar ministerschap samen met Oosterscheldekreeft-promotor Robert Zonnevylle zeven jaar geleden is toegetreden, is weinig naar buiten toe bekend.

Na het binnenhalen van de eerste oesters door schipper Jaap Littooij, werd er getoost op een goed oesterseizoen. Deze toost werd uitgebracht met de Champagne Jean-Louis DEPARIS brut. Deze champagne is verkozen tot de beste combinatie champagne met de platte Zeeuwse oesters tijdens de wedstrijd van de Zeeuwse Horeca Beurs in Goes. De druiven zijn afkomstig uit de wijngaarden van de dorpen Chouilly, Avize, Dormans, Boursault, Fleury la Riviere en Hautvillers.

Opening Oesterseizoen ook in België
Het oesterseizoen zal naast Nederland ook in België officieel worden geopend. De Nederlandse Oestervereniging zal daartoe in Leuven op donderdag 24 september een presentatie geven. Ruim 500 genodigden uit de politiek en de zakenwereld, waaronder oud-minister en thans burgemeester van Leuven Louis Tobback, zullen hierbij aanwezig zijn. Leuven is dit najaar de Stad van de Smaak en daarin staat de Zeeuwse Oester centraal.

Jaarlijks trekt het Oesterevenement in Leuven ruim 10.000 bezoekers. Uiteraard zullen de eerste Zeeuwse oesters worden gepresenteerd. Hiertoe heeft de Nederlandse Oestervereniging 9.500 Zeeuwse oesters beschikbaar gesteld. De voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging zal namens de Nederlandse oestersector een toespraak houden.

Noot voor de redactie,