Groen!

Electrabel-Suez: De champagne staat al koud in Frankrijk

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 23 september 2009 in "Klimaat en energie"

Groen! is niet te spreken over de nakende doorbraak in het energiedossier. âHet is ondertussen duidelijk dat de champagne in Parijs al lang koud staat. In ruil voor enkele schamele miljoenen zal Electrabel-Suez minstens 12 miljard winst maken. Allemaal richting Frankrijk.â reageert Tinne Van der Straeten (Groen!).

Twee weken geleden gaf Paul Magnette (PS) in De Standaard toe dat de studie over de ideale energiemix in de eerste plaats besteld was om het debat over de verkiezingen te tillen. Vandaag blijkt er helemaal geen sprake meer te zijn van een breed debat over energievoorziening en de organisatie van de energiemarkt. Het enige wat telt is een eventuele levensduurverlenging gekoppeld aan een aalmoes voor de federale begroting.

"Laten we wel wezen. De arrogantie van Electrabel hoeft geen tekening. Doorrekenen van gratis emissierechten aan de grote bedrijven ten bedrage van 1.2 miljard. Niet betalen van vennootschapsbelasting door gebruik te maken van de betere boekhoudtechnieken: zo heeft Suez een schuld van 29 miljard ondergebracht bij Electrabel en tegelijkertijd heeft Electrabel dankzij de notionele intrestaftrek 500 miljoen "uitgespaard". Electrabel trekt altijd aan het langste eind, de consument is daar uiteindelijk het slachtoffer van" aldus Tinne Van der Straeten.

Het energiedebat is echter meer dan ooit pertinent. Voor Groen! moet dit op twee manieren gevoerd worden.

Ten eerste over de energietoekomst van België, hoe en op welke manier zullen wij de komende jaren voldoen aan onze energievraag? Een vraag die des te pertinenenter wordt in het licht van de klimaat- en energiecrisis. De klimaatopwarming zorgt ervoor dat we op alle terreinen een transitie moeten realiseren naar een duurzame, groene economie. Hernieuwbare energie heeft daar een belangrijke plaats in. Tegelijkertijd zijn alle fossiele brandstoffen én de voorraad van uranium eindig. Alleen de keuze voor groene energie zal onze energietoekomst veilig stellen.

Ten tweede houdt Electrabel de Belgische energiemarkt al decennialang in een ijzeren houdgreep. De kerncentrales leveren hen een flinke winst op, omdat de kerncentrales al lang afgeschreven zijn. Die winst wordt geschat op 12 miljard volgens een studie van de CREG. "Deze winst moet afgeroomd worden en moet vervolgens gebruikt worden voor het energiebeleid: investeringen in groene energie en energie-efficiëntie en de strijd tegen energie-armoede." zegt Tinne Van der Straeten

Het lijkt wel alsof de voltallige regering alleen maar dollartekens in de ogen heeft en veel gezond verstand verloren heeft. Nu een miljardentransfer organiseren naar Frankrijk brengt niets op voor de Belgische energieconsument, het Belgische energiebeleid en niet meer dan wat koperen geld voor de begroting.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger