VU medisch centrum

Fysiotherapie vertaalt nieuwe interventies

23 september 2009

Zorg, onderwijs en onderzoek zijn kerntaken die bij een academisch ziekenhuis horen. Een dynamische wereld waarin fysiotherapie een belangrijke ondersteunende rol speelt. Zorginnovatie is hierbij het kernwoord. "Wanneer een specialist een nieuwe interventie voor een patiëntengroep ontwikkeld, dan is het onze taak daar een vertaalslag in te maken'', zegt Rob van Klaveren.

Uiteraard staat hierbij de kwaliteit van de zorg voorop. "Je zoekt steeds naar de beste manier om daar invulling aan te geven", aldus Rob van Klaveren, sectiehoofd fysiotherapie en ergotherapie. Senior fysiotherapeut Edwin Geleijn zegt hierover: "Onze visie is helder. Wij vinden het belangrijk om in gezamenlijkheid met de specialisten zorgontwikkelingen in te zetten. Daarnaast willen wij de patiënten die wij behandelen de zorg geven waar in de literatuur evidentie over is.

Financiële ondersteuning
Kleine aanpassing in de zorg worden snel doorgevoerd, maar bij complexe innovaties, waarbij bijvoorbeeld meerdere disciplines betrokken zijn, dan wordt het projectmatig aangepakt. Fysiotherapie heeft voor een vijftal projecten financiële ondersteuning gekregen van zorgverzekeraar Agis. Eén ervan is gericht op het voorkomen van chronische schouderklachten. Bij VUmc melden zich relatief veel patiënten met chronische schouderklachten. Door in samenwerking met een orthopeed deze groep tijdig te onderzoeken, kan mogelijk een operatie worden bespaard.
Om die patiënten op te kunnen sporen is evenwel hulp van de huisarts nodig, onderdeel van de ketenzorg. "Naast de huisarts en orthopeed worden eerste en tweede lijns fysiotherapeuten hierbij betrokken. Om dit project te laten slagen moeten we in de regio ook de huisartsenstandaard, anders gaan gebruiken." Een toekomstige ontwikkeling is de preoperatieve fysiotherapie."Patiënten met COPD hebben bijvoorbeeld meer kans op complicaties. Preoperatieve fysiotherapeutische screening en behandeling kan helpen dat te voorkomen.

Complexe rol
De rol van fysiotherapie is complex maar inherent aan het werken in een academisch ziekenhuishuis, weten Van Klaveren en Geleijn. "De complexiteit ligt in het feit dat patiënten in VUmc zieker zijn, of meer co-morbiditeit hebben dan in perifere ziekenhuizen. Je moet je daarom continu aanpassen. Dat betekent dat je als fysiotherapeut - dat doet overigens iedereen in dit ziekenhuis - steeds een extra stapje moet doen. Dat maakt het werk tot een uitdaging."

Ruud Pattiapon
bron: Tracer