Stichting Blik op Werk


Op 23 september organiseerde de Stichting Blik op Werk het congres Blik op Kwaliteit. Op het congres waren alle relaties van Blik op Werk welkom. Voor de dienstverleners die het Blik op Werk Keurmerk of het Keurmerk Inburgeren in ontvangst namen, was dit congres extra feestelijk.

Â

Om ongeveer 10.15 uur hadden circa 300 dienstverleners met hun collegaâs en of familieleden hun plek gevonden aan één van de vele feestelijk gedekte tafels in de Fokker Terminal in Den Haag. De Fokker Terminal is een grote industriële ruimte. De zon gaf de ruimte een mooie sfeer door het dak en de grote glazen wanden.

Eva Kuit opende het congres en moest helaas staatssecretaris Klijnsma excuseren. Gelukkig was directeur-generaal José Hilgersom bereid om de boodschap van de staatssecretaris over te brengen. De boodschap bevatte niet alleen goed nieuws. Vanwege de huidige economische omstandigheden is er voor re-integratie minder geld dan oorspronkelijk toegezegd beschikbaar voor re-integratie door UWV en gemeenten. Desalniettemin zijn er alsnog behoorlijk bedragen beschikbaar die effectief besteed moeten worden. Het Blik op Werk Keurmerk staat daarbij hoog in het vaandel. Het kabinet gelooft echter niet in het verplicht stellen van het Keurmerk. Volgens het kabinet leidt een verplicht keurmerk tot belemmering van innovatie.

De aanwezigen konden deze boodschap laten bezinken tijdens de eerste gang van de brunch die aan de tafels werd geserveerd. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om informatie uit te wisselen en contacten te leggen. Door het prachtige weer vonden deze netwerkactiviteiten ook buiten plaats.

Pieter Jan Biesheuvel, voorzitter van Blik op Werk, weerlegde in zijn speech de argumenten van het kabinet. Hij benadrukte de waarde van een verplicht keurmerk. Het Blik op Werk Keurmerk richt zich op de effectiviteit van dienstverlening; het toetst de gemaakte afspraken. Een verplicht keurmerk maakt de markt transparant en zorgt voor marktwerking. En marktwerking stimuleert innovatie. Een niet verplicht keurmerk zaait juist verwarring onder de gebruikers. Het kaf kan dan niet eenvoudig van het koren worden gescheiden. Een verplicht keurmerk geeft de politiek inzicht in de besteding van gelden. De markt heeft het Blik op Werk Keurmerk al omarmd, nu de politiek nog. Op 15 oktober vind over de verplichting van het Keurmerk een debat plaats in de Tweede Kamer.

Â

Na deze boodschap werd de tweede gang van de brunch geserveerd. Door de open en informele sfeer werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt de netwerken verder uit te breiden.

Â

René Paas, voorzitter van Divosa en Kick van de Pol, voorzitter van Boaborea gaven beiden hun visie op de verplichtstelling van het keurmerk. René Paas legde de nadruk op de eigen verantwoording van gemeenten bij de besteding van re-integratiegelden. Kick van de Pol gaf aan dat een verplicht keurmerk met name de uitvoering van re-integratieactiviteiten door gemeenten en UWV inzichtelijk maakt.

Â

Na deze visies wat het tijd voor de feestelijke uitreiking. De vertegenwoordigers van bedrijven die het Blik op Werk Keurmerk dit jaar hebben behaald, hadden zich inmiddels verzameld op galerij boven in de terminal. De geslaagden daalden één voor één af om onder groot applaus het certificaat en de bloemen in ontvangst te nemen. Daarna volgden fotomomenten met voorzitter Pieter Jan Biesheuvel als aandenken aan deze feestelijke dag en een geslaagde afronding van de inspanningen om het Blik op Werk Keurmerk te verwerven.

Â

Blik op Werk is blij met de vele positieve reacties van de aanwezigen. Wat vooral gewaardeerd werd was dat zowel voor- als tegenstanders van een verplichting van het Blik op Werk Keurmerk vrijelijk hun argumentatie konden uiten.

Â