Duits-Nederlandse Handelskamer

DNHK publiceert seminarprogramma tweede helft 2009

Den Haag, 26 augustus 2009

Een goede omgang met de actuele financiële crisis, culturele verschillen en taalbarriéres in de omgang met het buurland Duitsland staan centraal in het DNHK-seminarprogramma voor de tweede helft van 2009. De Nederlands-Duitse Handelskamer geeft door middel van 11 seminars handvaten voor het succesvol zakendoen in Duitsland.

"Ondanks de moeilijke randvoorwaarden biedt Duitsland juist voor MKB-bedrijven nog altijd goede perspectieven", zegt Marlies Komorowski, verantwoordelijk voor het cursusprogramma van de Handelskamer. Het seminar `Personeel vinden en aanstellen in Duitsland' op donderdag 24 september 2009 in Rotterdam, maar ook de interactieve workshop `Duitse klanten binden`op dinsdag 8 december 2009 in Heerlen gaan doelgericht in op de toetreding tot de Duitse markt.

In verband met de economische crisis in Duitsland organiseert de DNHK voor het eerst het seminar `Faillissementen in Duitsland' op donderdag 10 september 2009. De Duitse advocaat Rolf Leithaus van CMS Hasche Sigle, die zelf als Duitse faillissementsadvocaat werkzaam was, geeft informatie over de dreigende risico's bij een faillissement van een Duitse zakenpartner of dochteronderneming. "In crisistijden is het van belang te weten op welke wijze Nederlandse ondernemingen hun rechten kunnen veiligstellen", zegt Marlies Komorowski. "Deze kennis kan zeer waardevol zijn".

Daarnaast bevat het seminarprogramma scholingen zoals `Etiquette voor Duitsland' op donderdag 5 november in Amsterdam, waarin de deelnemers praktische tips ontvangen over de de wijze waarop men met Duitse medewerkers, banken, toeleveranciers en andere partijen omgaat.

Speerpunt van het programma wordt gevormd door de intensieve training `Zakelijk Duits' van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 januari 2010 in Den Haag. "De ervaring leert ons dat deelnemers na de intensieve training op professioneel vlak makkelijker kunnen communiceren met Duitstalige zakenrelaties en daardoor vaak succesvoller zaken kunnen doen ", aldus Marlies Komorowski. "Bovendien worden er tussen de deelnemers onderling ook contacten gelegd".

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer, Marlies Komorowski, Tel. 0031 (0)70 3114 156, e-mail: m.komorowski(at)dnhk.org