Gemeente Mook & Middelaar


ROC Nijmegen scoort met actieplan laaggeletterdheid

De landelijk georganiseerde week van de alfabetisering 2009 leverde voor ROC Nijmegen goede resultaten op. Tijdens een bijeenkomst in Cinetwin in Malden maakte Jan Jongeneelen, projectmanager Aanvalsplan Laaggeletterdheid van het CINOP, de cijfers bekend die ROC Nijmegen behaalde in het eerste jaar van het actieplan. Het aantal deelnemers groeide het afgelopen jaar met 25%. De absolute top in de provincie Gelderland.

Â

Actieweek

Het onderwerp van de landelijke actieweek was: âLaten we open kaart spelen'. Moeite hebben met lezen en schrijven is nog vaak een verborgen probleem met twee kanten. Aan de ene kant durven mensen met lees- en schrijfproblemen er zelf niet over te praten en aan de ander kant vindt hun omgeving het moeilijk om over het onderwerp te praten. In deze speciale week was er extra aandacht voor het onderwerp laaggeletterdheid. Als iedereen open kaart speelt, krijgt iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven de kans om dit te leren.

Â

ROC en Laaggeletterdheid

ROC Nijmegen, Team Basiseducatie, ontwikkelde samen met de gemeentes een Actieplan Laaggeletterdheid en voerde dat het afgelopen jaar uit. Op dinsdag 8 september (wereld alfabetiseringsdag) presenteerden de ambassadeurs van het ROC de resultaten van één jaar werken aan de gemeentes en de cursisten. Hanneke Berben, voorzitter van het College van Bestuur van ROC Nijmegen, opende de bijeenkomst en maakte duidelijk de afspraken van een jaar eerder, het behalen van 10% groei, duidelijk overtroffen zijn. Daarnaast is ook het aantal deelnemende Antillianen fors gegroeid. Zij complimenteerde het team Basiseducatie met het behalen van dit resultaat.

Â

Participatieladder

Het deelnemen aan de cursussen Nederlands, zo werd duidelijk bij de presentatie, levert veel op. De ambassadeurs vertelden op indrukwekkende wijze voor een volle zaal hun verhaal. Zij maakten duidelijk dat ze het afgelopen jaar veel meer zelfvertrouwen hadden gekregen omdat ze zich meer deelnemer aan de samenleving voelen. Echt kunnen lezen en schrijven opent deuren. Het betekent dat je stappen durft te zetten die je een jaar geleden nog niet voor mogelijk had gehouden.

âKijk mij hier nu staanâ, zei een van de deelnemers, âik praat hier voor jullie allemaal over mezelf. Dat doe ik het laatste jaar als ambassadeur regelmatig. In scholen, in bibliotheken, ik doe het allemaal.â

Dat geldt ook voor de andere ambassadeurs. Ze hebben zich stuk voor stuk ontwikkeld tot actieve deelnemers aan de samenleving en zijn gestegen op de participatieladder; ze doen vrijwilligerswerk of hebben een baan en zijn niet meer afhankelijk.

Â

Week van de alfabetisering

Maandag 7 tot en met 13 september 2009 vond de landelijke actieweek van de Alfabetisering plaats. Op deze dag wethouder Karin Peters, van de gemeente Mook en Middelaar, een wisselboek namens de Stichting ABC Limburg uitgereikt. Hierin zijn eerdere winnaars van de Stimuleringsprijs ABC Limburg vermeld. Tevens zijn hier de uitgereikte kunstwerken, symbolen voor de Letters A, B, C en D in opgenomen. Mevrouw Peters heeft voor volgend jaar de opdracht gekregen om het boek aan de winnende gemeente van de Stimuleringsprijs te overhandigen.Â