VVD


24-9-2009

VVD spreekt minister aan op veilige werksituatie

VVD-woordvoerder Cees Meeuwis vindt dat minister Donner meer verantwoordelijkheid moet nemen om veilige werkplekken te creëren voor medewerkers in de publieke dienst.

Uit de enquête arbeidsomstandigheden van TNO blijkt dat intimidatie en lichamelijk geweld (door klanten, passagiers e.d.) nog steeds veel voorkomen in de werksituatie van een flink aantal werknemers in Nederland.

Om dit tegen te gaan heeft de overheid het programma `Veilige Publieke Taak' in uitvoering, maar er is geen enkel zicht op de effecten hiervan. Meeuwis vindt dit onbegrijpelijk en wil dat de minister hierin meer verantwoordelijkheid neemt. "Werknemers in Nederland zijn beter beschermd tegen zware chemicaliën dan tegen zware criminelen."

De discussie over geweld tegen gezagsdragers en medewerkers in publieke dienst is zeer actueel. De minister vertegenwoordigt ook het werkgeverschap van veel van deze medewerkers - in soms zeer bedreigende arbeidsomstandigheden - en moet volgens de VVD dus aanspreekbaar zijn op het creëren van een veilige werkplek.

"Geen woorden maar daden. De loketmedewerker van de gemeente Amstelveen heeft net zoveel recht op een veilige werkplek als een fabrieksmedewerker bij Hoogovens", aldus Meeuwis.

In het Algemeen overleg Arbeidsomstandigheden van 23 september heeft Cees Meeuwis namens de VVD minister Donner hierop aangesproken. De minister heeft beloofd om samen met zijn collega van BZK te onderzoeken welke maatregelen te nemen zijn en hoe medewerkers perspectief op een veilige werkplek kan worden geboden.

24 september 2009

Cees Meeuwis: c.meeuwis@tweedekamer.nl