Senternovem

24-09-2009 | Duurzaam busvervoer in Zeeland

'Wij rijden op groen gas door de provincie Zeeland'. Dat is de slogan waarmee lijnbussen van Connexxion sinds kort op Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland rijden. De provincie Zeeland is de eerste provincie in Nederland die op zo'n grote schaal duurzaam busvervoer mogelijk maakt.

Alle 43 bussen van Connexxion op Walcheren en de Bevelanden rijden op groen gas. Na jarenlange voorbereiding en een aantal maanden proefdraaien bleek dat het rijden op groen gas probleemloos verloopt in Zeeland. Rijden op groen gas is een project van de provincie Zeeland, samen met de Coalitie Rijden Op Biogas (CROB), Connexxion, Essent en SenterNovem.

Eerste stap naar duurzaam vervoer
Gedeputeerde Staten van Zeeland heeft in 2007 de eerste stap gezet naar duurzaam vervoer door bij aanbesteding te kiezen voor aardgasbussen in plaats van dieselbussen. H. Morelissen, senior beleidsmedewerker milieukwaliteit van de provincie Zeeland: "We wilden de overstap maken naar aardgas om in de toekomst de vervolgstap naar groen gas mogelijk te maken. Het is sneller gegaan dan we verwachten. De bussen maken nu al gebruik van groen gas. De provincie heeft enkele miljoenen beschikbaar gesteld voor het project, onder meer voor de aanschaf van nieuwe bussen. Daarnaast is de subsidie van SenterNovem uit de Unieke Kansen Regeling mede bepalend geweest voor het succes.

Voordelen
De provincie koos voor groen gas, omdat het op dit moment de schoonste en betaalbare duurzame transportbrandstof is. Het rijden van de bussen op groen gas levert een vermindering van de CO2-uitstoot op vergelijkbaar met 800 tot 1.200 huishoudens. Belangrijke overwegingen waren de verbetering van de luchtkwaliteit en het leveren van een bijdrage aan de vermindering van het broeikaseffect. Morelissen: "De eerste reacties zijn positief. De betrokkenen zijn zeer tevreden. Vanuit de provincie zijn we niet alleen blij met het gebruik van groen gas door Connexxion, maar ook met het feit dat de kwaliteit van de dienstverlening hoog blijft."

`Groen' tanken
Bij de vulpunten bij de remises tanken de bussen het `groene' gas. Ook zijn er in Middelburg, Wemeldinge en Terneuzen voor de bussen vulpunten aangelegd. Het eerste openbare vulpunt wordt binnenkort in de wijk Dauwendale van Middelburg geopend. Het groene gas wordt gemaakt uit plantaardig afval of mest in een vergistingsinstallatie. Het is tot aardgaskwaliteit opgewerkt en in het aardgasnet geïnjecteerd. Essent geeft Groen Gas Certificaten af om de duurzame herkomst van het gas te waarborgen. "Op dit moment is het gas afkomstig uit Brabant en Moerdijk", geeft Morelissen aan. "Als vervolgstap streven we ernaar dat het groene gas uit Zeeland komt, bijvoorbeeld via mestvergisting bij boerenbedrijven."