Gemeente Dongen

Project WZSW zeer gewaardeerd in Dongen

Publicatiedatum: 24-9-2009

Wederom blijkt hoe succesvol het project Wonen Zorg en Service in de Wijk (WZSW) verloopt in Dongen. De heer Oomens heeft namelijk het 3000e uur dienstverlening afgenomen! Om deze reden bracht wethouder Piet Panis op donderdag 22 september een bezoek aan dhr. Oomens om hem in het zonnetje te zetten. Ook bracht wethouder Panis een bezoek aan een echtpaar in s Gravenmoer dat dankbaar gebruik maakt van de service.

Wethouder Panis feliciteert dhr. Oomens met het 3000e uur dienstverlening

Nadat mijn vrouw is overleden ben ik verhuisd naar deze flat. Ik kan nog veel zelf, maar niet alles meer. Vooral op huishoudelijk gebied, zoals ramen lappen en meubels in de boenwas zetten, ben ik niet zo thuis. Ik vind het erg fijn dat Keetie Suys van Wonen Zorg en Service in de Wijk vandaag de ramen heeft gelapt. De dienstverlening van WZSW is ontzettend handig wanneer ik het zo nu en dan nodig heb, aldus meneer Oomens uit Dongen.
En vandaag was het afnemen van een uur dienstverlening van WZSW extra leuk voor meneer Oomens. Hij was de afnemer van het 3000^e uur dienstverlening. Wethouder Piet Panis en projectleidster Ingrid Oosterling verrasten hem dan ook met een slagroomtaart, een mooie bos bloemen én twee gratis WZSW cheques waarmee meneer Oomens nogmaals de hulp van WZSW kan inroepen.

Keetie Suys, Ingrid Oosterling, dhr. Oomens, fotograaf Hugo vd Elshout en wethouder Piet Panis aan tafel

Dienstencheques: echt een uitkomst!
Het project WZSW loopt sinds medio 2007 binnen de gemeente Dongen. Ouderen en mensen met een beperking kunnen een beroep doen op WZSW en een dienst aanvragen. Dit is niet gratis, iedere dienst wordt met een dienstencheque betaald. Een dienstcheque kost 5. Na afloop van een klus of dienst, wordt de klus met deze dienstencheque betaald. Een vorm van betaalde burenhulp van inwoners uit Dongen voor andere inwoners uit Dongen.
Een dienstencheque geeft recht op 1 uur dienstverlening. Voorbeelden van klussen zijn: de tuin opknappen of bijhouden, klein schilderwerk en klein onderhoud in en om de woning of samen boodschappen doen. Het kan gaan om eenmalige of structurele diensten. De diensten worden uitgevoerd door vrijwilligers of door mensen met een uitkering, die op deze manier werkervaring op doen.
Eigenlijk waren we noodgedwongen al op zoek naar een appartement omdat ik de tuin niet meer kan onderhouden omdat ik in een rolstoel zit. De dienstverlening van Wonen Zorg en Service in de Wijk is voor ons echt een uitkomst. Zo nu en dan gebruiken we een dienstencheque zodat de grote klussen in de tuin voor ons gedaan worden. We zijn er erg blij mee, want nu kunnen we nog een hele tijd op deze prachtige plek blijven wonen, aldus meneer Bisschop uit s Gravenmoer.

Dhr. en mw. Bisschop ontvangen bloemen en dienstencheques van wethouder Panis

Werkervaring op doen
Het project WZSW slaat twee vliegen in een klap: werkzoekenden doen werkervaring op en ouderen of mensen met een beperking krijgen hulp zodat zij in staat zijn om langer zelfstandig te wonen. Wil van den Wijngaert, uitkeringsgerechtigde bij het UWV is 8 uur per week in dienst bij WZSW. Hij heeft zojuist de haag in de tuin van meneer en mevrouw Bisschop gesnoeid. Het geeft een goed gevoel om mensen op deze manier te helpen. Daarnaast vind ik het contact met de klanten van WZSW erg leuk, aldus Wil.

Wil van den Wijngaert en Jan van Disseldorp aan het werk in de tuin van dhr. en mw. Bisschop

Het project loopt in de gemeente Dongen erg goed en voorziet in een behoefte van de Dongense burgers. Deze week was de uitvoering van het 3000^ste uur dienstverlening daar het bewijs van! Groene vingers zoals collega vrijwilliger Wil heb ik niet. Maar ik help graag met andere klusjes. Of ik ga bij de mensen een babbeltje maken, want daar zitten veel mensen om verlegen, aldus Jan van Disseldorp, vrijwilliger bij het project. Voorheen was Jan bakker. Nu is hij met de VUT, maar hij is erg handig en doet allerlei technische klusjes bij mensen.

V.l.n.r.: Jan van Disseldorp, projectleidster Ingrid Oosterling en Wil van den Wijngaert

Meer informatie
Voor meer informatie over WZSW kunt u terecht op de website. Klik op de volgende link om direct naar de juiste pagina te gaan: http://www.wzsw.nl/index.php?dongen
Binnenkort vindt u op deze website een filmverslag van bovenstaand verhaal. Hou het filmarchief van de gemeente Dongen dus in de gaten door op de volgende link te
klikken: http://www.dongen.nl/Smartsite.shtml?id=61999