Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Comité van toezicht adviseert minister bij voortgang inrichting landelijk gebied

Nieuwsbericht | 24-09-2009

Een Comité van Toezicht adviseert minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de stand van zaken bij de inrichting van het landelijk gebied.

Het comité, dat de minister ingesteld heeft, gaat kijken of de rijksdoelen in 2013 zijn gehaald. Zowel voor de verwerving van gronden, de inrichting van de gebieden als de genomen beheermaatregelen. In 2013 volgt een formeel advies aan de minister hierover, bij de verantwoording over de eerste periode Investeringsbudget Landelijk Gebied. Om in 2013 goed inzicht te hebben in de realisatie onderzoekt het comité jaarlijks de stand van zaken per provincie.

Het comité staat onder voorzitterschap van de heer W. Veldman (onafhankelijk adviseur). Overige leden zijn de heer Ing. H.J. Mulder (Directeur Stedelijke Ontwikkeling gemeente Almere en voormalig directeur DLG), de heer W.G.J. Wijntjes RA (projectdirecteur provincie Zuid-Holland) en de heer W.K. van den Arend (ministerie van LNV). Er zullen nog enkele leden worden toegevoegd.

Sinds 2007 hebben de provincies volledige beschikking over de besteding van het rijksgeld voor inrichting van het platteland. Dit geld wordt besteed aan diverse rijksdoelen zoals recreatie om de stad, de ecologische hoofdstructuur, Natura 2000 en ruilverkavelingen voor de landbouw. Het gaat om bijna 3,9 miljard euro rijksgeld voor de periode 2007-2013. Het op deze wijze decentraliseren van rijksgelden (en bijbehorende rijksdoelen) is uniek binnen de overheid. De werkwijze sluit aan bij het kabinetsbeleid dat streeft naar maatwerk per gebied en een integrale inrichting van het platteland. In de Wet Inrichting Landelijk Gebied is dit beleid vastgelegd.