Waterschap Groot Salland

Groot Salland zet extra pompen in voor wateraanvoer Deventer en Salland

Laatste wijziging: 24 september 2009

Om voldoende wateraanvoer voor de Deventer haven en het achterland in Salland te garanderen, plaatst het Waterschap Groot Salland vrijdag 25 september extra pompen bij gemaal Ankersmit in Deventer. De extra pompcapaciteit is nodig vanwege de lage waterstanden op de IJssel als gevolg van langdurige droogte.Daarnaast wordt het aantal schutbewegingen in de Prins Bernhardsluis zoveel mogelijk beperkt, omdat per schutbeweging ongeveer 6000 m3 water terugstroomt naar de IJssel.

IJsselwater
Het inlaten van water, dat in normale situaties gebeurt door gemaal Ankersmit, is nu moeilijk. Het gemaal heeft door de lage IJsselstand moeite voldoende water te verwerken. Als de waterstand op de IJssel verder zakt, valt het gemaal zelfs droog en de inlaatvoorziening uit. Met de vroegtijdige inzet van noodpompen kan Groot Salland aan de vraag naar water in het achterliggende gebied voldoen.

Consequenties
Ondanks de inzet van de extra pompen kan niet voorkomen worden dat minder water via het Overijssels kanaal en de Sallandse weteringen, inclusief de Zandwetering, naar het achterland stroomt. Hiervoor zal het peilbeheer enigszins worden aangepast.

Geschiedenis
Ook in 2003 is bij gemaal Ankersmit noodbemaling geplaatst. Dat wil echter niet zeggen dat er in de tussentijd geen verbeteringen zijn aangebracht. Het waterschap heeft maatregelen genomen waardoor nu op vrij eenvoudige wijze een noodbemaling kan worden bijgeplaatst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande instroomkokers onder de Mr. H.F. de Boerlaan door en hoeft er geen leidingportaal over de weg te worden gebouwd.
Tijdens het plaatsen van de extra pompen zet de gemeente Deventer tijdelijk een deel van de Mr. H.F. de Boerlaan af, tussen het stoplicht voor gemaal Ankersmit en de slagboom voor de Prins Bernhardsluis.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl