Dienstenbond CNV

Nieuws

24 september 2009

Draaien om de hete brij van ISP2

Op 21 september jl. vonden de eerste formele gesprekken over een nieuw Integraal Sociaal Plan (ISP2) plaats. Dit ISP2 moet de Employability-cao van ABN AMRO en het Sociaal Plan van Fortis Bank Nederland (FBN) gaan vervangen, zodat na de integratie één regeling voor alle werknemers geldt. De nieuwe onzekerheid door het mislukken van de Remedy/HBU-verkoopgesprekken, maakt praten over een plan voor ná de integratie er niet makkelijker op. CNV Dienstenbond en de collega bonden hebben nog steeds dezelfde uitgangspunten voor een gezamenlijk contract: een sterke verbetering van de werk-naar-werk afspraken en tenminste vergelijkbaar met de bestaande regelingen. ABN AMRO en FBN schetsen ondertussen donkere omstandigheden...

Alle opties weer open
In tegenstelling tot eerder uitstel voor gesprekken met Deutsche Bank over de verkoop van de Remedy/HBU, is er nu sprake van stukgelopen onderhandelingen. Volgens ABN AMRO "zijn alle opties weer open" als het over de toekomst gaat, alhoewel het uitgangspunt vooralsnog integratie tussen beide banken blijft. De komende twee weken moeten meer duidelijkheid geven over hoe en wat er moet met de door de EC opgedragen gedwongen verkoop van delen van het bedrijf. Besluiten in deze periode kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Om die reden willen CNV Dienstenbond, De Unie, FNV Bondgenoten en de BBV pas-op-de-plaats maken over het ISP2. Wie weet hoe snel afspraken die nu gemaakt worden, door de praktijk worden achterhaald? Op 15 oktober a.s. weten we hopelijk meer en pakken we in principe de draad voor de gesprekken weer op. Het is heel spijtig dat RDC gebruikers en reeds aangezegde boventalligen daardoor opnieuw een aantal weken in extra onzekerheid blijven. Ook is deze situatie wéér een domper voor de medewerkers bij NEWBank. Maar voor ons gaat de zorgvuldigheid, boven maximale snelheid.

Naar Den Haag en Brussel
De vakbonden vinden de nu ontstane situatie uiterst zorgelijk. De gedwongen verkoop wordt inmiddels een molensteen om de nek van ABN AMRO en FBN. Wat ons betreft moeten alle opties voor maximaal haalbare werkgelegenheid open blijven, maar zonder verplichtingen. De noodzaak voor de Remedy stamt uit 2007 en is naar onze mening nu veel minder aanwezig. Deze mededelingen zullen wij binnenkort doen bij de Tweede Kamerfracties en bij Europees Commissaris Kroes. De COR van ABN AMRO en de OR van FBN delen deze opvattingen in grote lijnen. We gaan dus gezamenlijk, als één medewerkersdelegatie, de bezoeken afleggen.

Eenmalige kosten
De werkgevers willen een "soberder" sociaal plan afspreken vanwege de financiële toestand, de marktomstandigheden, maar ook vanwege de publieke opinie en de politieke blik over de schouder. Maar simpelweg de regelingen verslechteren maakt "goedkoop duurkoop" bij een sociaal plan. Daarnaast zijn de kosten voor een sociaal plan eenmalig, terwijl ze structurele besparingen opleveren. Het kost veel overtuigingskracht om dit concept bij de werkgevers tussen de oren te krijgen, want voor een buitenstaander ziet "minder" er immers uit als "goedkoper". De discussie over de begeleidingstermijn en de vertrekpremie is daardoor nog in een verkennend stadium. Over de tijdsgeest en de marktsituatie zijn de bonden snel klaar, het pas gesloten cao- en sociaal plan akkoord bij ING laat hierover geen onduidelijkheid bestaan

Selecteren beoogd management
ABN AMRO en FBN willen liefst zo snel mogelijk het beoogd management vanaf cao-schaal 15 en lager gaan selecteren. Dat kan echter niet, want het Fortis Sociaal Plan en de E-cao hebben verschillende selectieregels. Werkgevers stellen voor de ABN AMRO regels toe te gaan passen, met daarin de zogenaamde "50% kwaliteitstoets". De bonden snappen de wens om snel beoogd te benoemen, maar hebben zeer grote twijfels bij de vraag of de kwaliteitsfactor aan de FBN kant voldoende gericht is op het individuele functioneren en presteren. Bovendien zijn de randvoorwaarden, zoals die bij ABN AMRO gelden, niet van toepassing bij FBN. Het is dan haast niet te controleren of de selectie goed is toegepast en daartegen, indien nodig, in beroep te kunnen gaan. Daarom vinden de vakorganisaties dat de selectie moet plaatsvinden volgens `normale' afspiegeling, zonder kwaliteitselementen.

Werk-naar-werk vóór instroom
Het positieve onderwerp in het gesprek van 21 september is het nieuwe elan van beide banken ten aanzien van de zogenaamde "voorfase", de periode vóór boventalligheid en instroom in het RDC. De goede ervaringen bij FBN met een hoge inzet op mobiliteit en flexibiliteit voor mensen met banen in de gevarenzone, worden nu ook door ABN AMRO geadopteerd. Er zijn nog de nodige haken-en-ogen aan de voorstellen, maar de basis is een hele vooruitgang. Los van `duur-en-hoogte' discussies, vinden wij dat deze plannen zo snel mogelijk in de praktijk gebracht moeten worden. Iedere medewerker, die niet boventallig hoeft te worden is pure winst!
Na 15 oktober a.s. of eerder als dat nodig is, zullen we u weer informeren over de ontwikkelingen!

Vragen
Als u nog vragen heeft dan horen we dat natuurlijk graag en kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Sandra Hendriks via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5670685.

Digitaal?
Wilt u de info digitaal ontvangen, laat het ons weten door een email te sturen aan s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Nog even dit, u bent wel lid maar uw collega misschien nog niet. Zeker in deze tijd kan de vakbond veel voor u en uw collega's betekenen. Maak uw collega's dus ook lid, want samen staan we echt sterker!