Provincie Overijssel

Groot aantal restauratieprojecten kan snel van start

de provincie verleent subsidie aan een groot aantal restauratieprojecten
Twaalf grote Overijsselse restauratieprojecten kunnen binnenkort van start gaan. Dat maakte gedeputeerde Ranter donderdag bekend op een bijeenkomst in kasteel Het Nijenhuis te Heino.
Het gaat om drie onderdelen van de Abdij Sion in Diepenveen, de Hervormde kerk in Tubbergen, Molen Fakkert in Hoonhorst, de H. Jacobuskerk en de NG kerk (Lasondersingel) in Enschede, de RK kerk (Boskamp) in Olst, de H. Willibrorduskerk (Boerhaar) en de pastorie van de OLV-kerk in Wijhe, de OLV-kerk (Buitenkerk) in Kampen en de H. Georgiuskerk in Almelo.

Actieplan
Deze restauratieprojecten krijgen subsidie in het kader van het `Overijssels actieplan economische recessie 2009-2010' dat Provinciale Staten dit voorjaar hebben vastgesteld. Om op korte termijn een impuls te geven aan de bouwsector geeft de provincie 85 procent subsidie op de restauratiekosten van uitvoeringsgerede projecten, zodat de restauratiebegroting in één keer rond is. Al deze projecten voldoen ook aan de voorwaarde dat zij voor 1 maart 2010 kunnen starten.

Bericht
Nog niet alle subsidieaanvragers hebben een bericht gehad over de subsidie voor hun restauratieproject. Gedeputeerde Ranter:"We kennen de subsidies voor de restauratieprojecten toe in de volgorde waarin we de aanvragen hebben ontvangen. Zodat de aanvragers ook snel kunnen starten. Op dit moment werken we nog hard aan het beoordelen van de andere aanvragen. Ik verwacht dat we deze op korte termijn ook kunnen beschikken".

Extra middelen
Voor de restauratieprojecten die nog op een beslissing van de provincie wachten heeft gedeputeerde Ranter overigens goed nieuws. Hij maakt bekend dat de provincie het beschikbare bedrag van EUR12 miljoen heeft aangevuld met EUR4,6 miljoen. Daardoor kan een groter aantal van de in totaal 52 ingediende subsidieaanvragen worden gehonoreerd. De extra middelen komen beschikbaar als gevolg van de afspraak tussen rijk en provincies van 24 augustus 2009 om gezamenlijk de restauratieachterstanden aan rijksmonumenten aan te pakken in het kader van de bestrijding van de gevolgen van de economische recessie. De provincie heeft hiervoor geld van het rijk gekregen en dit royaal aangevuld met eigen middelen. Gedeputeerde Ranter: "Doordat we extra middelen inzetten voor de bestaande regeling, voorkomen we dat we nu aanvragen moeten afwijzen die voor een volgende regeling opnieuw een aanvraag moeten insturen. Bovendien voeren we zo de afspraak met het rijk erg snel uit. Die snelheid vinden we belangrijk voor de bestrijding van de economische recessie".
Eerder deze zomer gaf de provincie Overijssel al subsidie aan 6 andere restauratieprojecten. Deze projecten hadden een subsidie van het rijk gekregen en konden met een aanvullende provinciale bijdrage snel van start.