Speech Republic: Leider moet nu alles op alles zetten om te inspireren


Coach toppolitici en topmanagers stuurt driedelig grijs de buhne op

AMSTERDAM, 20090924 -- Als we gehoor moeten geven aan de algehele boodschap uit de algemene politieke beschouwingen, kunnen we maar beter massaal gaan emigreren. De politici brachten vorige week eentonig de ene deprimerende stelling na de andere. Bas Mouton (37) van Speech Republic coacht toppolitici en topmanagers hoe hun publiek te inspireren. En aan inspiratie ontbrak het nogal tijdens de algemene beschouwingen. "In crisistijd moeten leiders nog meer dan anders alles op alles zetten hun kiezers, medewerkers en klanten inspireren en motiveren. Bijvoorbeeld om harder, anders of onder andere voorwaarden te werken. Om de noodzakelijke veranderingen te kunnen doorvoeren."

Moutons bedrijf Speech Republic groeit tijdens de recessie. "We worden steeds vaker geboekt, topmanagers en bestuurders willen inspirerend leren spreken. En dat is ook wel nodig".

Inspirerend spreken? Het theater in!
"Acteurs zijn goed in het dicht bij zichzelf blijven onder moeilijke omstandigheden - camera's, lampen en alle ogen op hen gericht - en tegelijkertijd contact maken met de zaal. Tijdens mijn opleiding werden theatertechnieken toegepast. En om de impact hiervan nog beter te begrijpen, heb ik cursussen stand up comedy gevolgd. Een comedy act staat of valt direct op basis van het contact met de toeschouwers. Met behulp van inzichten uit het theater en de psychologie maak ik nu ervaren Nederlandse sprekers nog beter."

Mouton mag inderdaad de beste en meest bekende sprekers van Nederland tot zijn klanten rekenen. Mark Rutte, die 16 september als één van de besten uit de bus kwam tijdens de algemene beschouwingen, vertelt op Speechrepublic.nl over zijn samenwerking met Bas. Speech Republic is sinds 1 september daadwerkelijk gevestigd in een theater. In de Amsterdamse Theaterfabriek vond Mouton de perfecte locatie. "Hier hebben we een zeer geschikte trainingsruimte en in de theaterzaal kunnen de aangeleerde technieken in het groot worden toegepast", aldus de speechtrainer.

Van sheets opdreunen naar onthouden worden

"In Nederland zijn de meeste presentatiecursussen puur gericht op het leren van trucjes: wat moet je met je handen doen? Hoe moeten je powerpoint sheets eruit zien? Hoe ga je om met zenuwen? Maar een goede presentator, een motivator onderscheidt zich van een matige spreker door de energie die in de zaal ontstaat. Een goede spreker laat iets gebeuren in de hoofden van het publiek terwijl hij dicht bij zijn eigen boodschap en gevoel blijft." Bas Mouton: "Trucjes werken niet. Publiek prikt er meteen door heen als het niet echt is."

Over Speech Republic

Speech Republic is opgericht door Bas Mouton, die een brede achtergrond heeft in de politiek en in de financiële sector. Hij studeerde af in Rechten, Economie en Politicologie. Speech Republic is gespecialiseerd in het verzorgen van speechtrainingen en speech coaching voor individuen en groepen. Zij leren bij Speech Republic de kunst van het inspireren, motiveren en doeltreffend leiderschap. Bas Mouton is zelf ook een veelgevraagd spreker over leiderschap en communicatie op congressen en seminars.
Op www.speechrepublic.nl staat een agenda met een overzicht van de open inschrijving cursussen.