Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 8 september 2009







Persbericht


College De Wolden biedt gemeenteraad financiële terugblik en doorkijk 2009


Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden presenteert op donderdag 24 september de gemeenteraad een bestuursrapportage. Deze rapportage geeft inzicht in de financiële stand van zaken gemeten van januari tot en met mei 2009. Ook wordt een doorzicht gegeven tot het einde van het jaar. De vanwege de crisis verminderde rijksbijdrage uit het gemeentefonds van E 359.000 in 2009 is hierin verwerkt.

De gemeente heeft geld voor grote - soms al gestarte  - projecten gereserveerd, bijvoorbeeld de N48 en het centrumplan Zuidwolde. Zolang deze projecten niet in uitvoering zijn, blijft deze reserve in stand. De rente over dit bedrag komt dus eenmalig ten goede van de lopende begroting van 2009.

Het beschikbare bedrag in het huishoudboekje van de gemeente is opgelopen met ruim vier ton. Dit is nu E 1.797.000. Het college adviseert dit bedrag voorlopig te 'parkeren'. Op 12 november behandelt de gemeenteraad de begroting 2010 en de vooruitzichten tot en met 2013. In deze vergadering bespreken de partijen hoe het geld wordt verdeeld over de lopende projecten. Daarbij wordt rekening gehouden met de voorziene begrotingstekorten op langere termijn.

Al eerder gaf wethouder financiën Ank van der Ziel aan dat de investeringen door kunnen gaan, omdat hiervoor geld gereserveerd is: 'De grote projecten kunnen we blijven financieren, maar de gemeente moet evengoed de stofkam door de normale bedrijfsvoering halen. Dit omdat er op toekomstige uitgaven van het gemeentelijk huishoudboekje bezuinigd moet worden. Immers het rijk heeft de gemeente tot en met 2013 minder geld toegezegd. Welke concrete bezuinigingsmaatregelen wij gaan nemen, wordt bekend in de aanloop van de Begroting 2010.


///////////////////////////////