Universiteit van Tilburg

17 september 2009

VN doctrine: Responsibility to Protect
Symposium ihkv de Vredesweek

De bevolking van een staat moet beschermd worden tegen grootschalige schending van mensenrechten. Wat te doen, als dit niet gebeurt? R2P (Responsibility to Protect) is het principe dat de internationale gemeenschap een collectieve verantwoordelijk- heid heeft om in te grijpen wanneer een staat zulke misdaden niet wil of kan voorkomen.

R2P legt een nadruk op preventie. Die kan assistentie aan staten omvatten om politieke crises te bestrijden en tot wederopbouw na conflict te komen. In uiterste gevallen kan ook geweld gerechtvaardigd zijn.

R2P is unaniem aanvaard op de Algemene Vergadering van de VN in 2005. Maar er is nog veel discussie: houdt de verantwoordelijkheid een plicht in? Wat zijn de criteria? Welke internationale instantie is er verantwoordelijk? Hoe brengt Nederland R2P in de praktijk?

De genomineerden voor de scriptieprijs Visies op Vrede presenteren hun inzending. Aansluitend op het symposium wordt de winnaar bekend gemaakt. Info www.visiesopvrede.nl

Donderdag 24 september
14.00 - 17.30 uur
zaal TZ 4, TIAS gebouw UvT
Toegang gratis
13.30 uur ontvangst met koffie en thee na afloop borrel

Sprekers:
Willem van Genugten
hoogleraar UvT
Arjan Hamburger
mensenrechtenambassadeur Min. van Buitenlandse Zaken Nico Schrijver
hoogleraar UL
Lars van Troost
afdelingshoofd Amnesty International
Jan Gruiters
directeur IKV PaxChristi

Voorzitter:
Barbara Oomen
hoofddocente Roosevelt Academy

Dit programma is georganiseerd door de
Stichting VredesWetenschappen, IKV PaxChristi, Amnesty International Nederland, en Studium Generale UvT in het kader van Vredesweek 2009.

Info Studium Generale

Studium Generale zet zich in voor academische vorming op de UvT door het organiseren van symposia en cultuurworkshops.