D66

woensdag 23 september 2009

Beperking koopzondagen ver weg

De inperking van het aantal koopzondagen lijkt ver weg. In een spoeddebat in de Tweede Kamer antwoordde minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) op de vraag van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham hoe groot de kans is dat de aanscherping van de wet uiteindelijk van tafel gaat, dat die kans gering, dan wel niet gering is, afhankelijk van de coalitie die er dan zit. Hoogst onzeker dus. Van der Hoeven besloot twee weken geleden de aanscherping van de Winkeltijdenwet met een jaar uit te stellen.

Toerismebepaling

Het kabinet legde vooral op aandringen van de ChristenUnie in het coalitieakkoord vast dat het aantal koopzondagen beperkt moet worden. Door de zogeheten toerismebepaling, die zegt dat steden niet meer dan twaalf koopzondagen per jaar mogen organiseren, strakker te hanteren, kunnen gemeenten minder eenvoudig koopzondagen plannen. D66 ziet niets in beperking van het aantal koopzondagen. Als het kabinet al iets aan de Winkeltijdenwet wil doen, laat ze die dan juist verruimen, zo meent Van der Ham. Hij wil dat gemeenten zelf mogen bepalen hoeveel koopzondagen er mogen zijn.

Ideologisch gewin

De aanscherping van de wet zou aanvankelijk per 1 januari 2010 ingaan. Onlangs besloot Van der Hoeven tot een jaar uitstel, omdat ze de onzekerheid onder ondernemers en werknemers in deze economisch moeilijke tijden niet wil vergroten. Van der Ham: Een verstandig besluit. Elke baan die voor dit ideologisch gewin moet sneuvelen, is er één te veel. Van der Ham rekende de Kamer voor dat door het uitstel de aanscherping van de regels voor koopzondagen pas na de huidige regeerperiode ingesteld kan worden. En dan kan een nieuw kabinet het besluit zomaar terugdraaien.