Gemeente Zaanstad

21-09-2009
Evaluatie Woon wijs! 2008: 70 gevallen van woonfraude geconstateerd

De woonfraude in Zaanstad blijft nagenoeg constant. Dat laat de derde evaluatie van het project Woon wijs! zien. In totaal zijn er 246 meldingen van woonfraude gedaan waarvan 50 nog in onderzoek zijn. Van de resterende 196 meldingen is bij 70 woningen woonfraude aangetroffen (34,7%). Deze 70 woningen kwamen direct beschikbaar voor woningzoekenden. In 2006-2007 en 2007-2008 was er in respectievelijk 34,9 en 34,6% van de meldingen sprake van woonfraude.

Woon wijs! is een samenwerkingsproject van corporaties en gemeente om woonfraude te bestrijden. Van woonfraude is sprake als mensen zonder toestemming een woning onderhuren of onderverhuren. Hierdoor worden de wachtlijsten voor woningzoekenden onnodig langer. Daarnaast heeft woonfraude een negatief effect op de betrokkenheid bij de buurt en de leefbaarheid in het algemeen. Een niet legale bewoner heeft minder belang bij burencontact of het schoonhouden van zijn stoep.

Door gegevensbestanden met elkaar te vergelijken proberen corporaties en gemeente woonfraude te achterhalen. Bewoners en omwonenden kunnen bij vermoeden van woonfraude ook meldingen doorgeven. Dat kan via woonwijs@zaanstad.nl of 14 075 (lokaal tarief). Deze meldingen worden zorgvuldig en anoniem behandeld.

RaadPlegen Derden
Afgelopen jaar heeft de gemeente de webapplicatie "RaadPlegen Derden" (RPL3) geïmplementeerd. Met RPL3 kunnen de administraties van de woningcorporaties en het GBA eenvoudig naast elkaar worden gelegd. Tegenstrijdigheden zijn op die manier eenvoudiger op te sporen.

Woon wijs! is een gezamenlijk project van de gemeente Zaanstad, de politie Zaanstreek Waterland en de woningcorporaties: Rochdale, ZVH, Parteon en Eigen Haard.