Gemeente Uithoorn

Aalsmeerbaan komende periode meer gebruikt voor startend vliegverkeer - Wethouder Verheijen en Wethouder Fransen zeer ontstemd

25 september 2009
Sinds 24 september wordt de Aalsmeerbaan voor al het startend vliegverkeer ingezet om de Kaagbaan te ontlasten. De Uithoornse en Aalsmeerse wethouders Verheijen en Fransen zijn zeer onaangenaam verrast door deze maatregel, die ook pas op 24 september bij hen bekend werd.

Na spoedberaad hebben beide wethouders afgesproken zich samen in te zetten om deze maatregel ongedaan te maken. In eerste instantie door bestuurlijke druk te zetten. Er is al contact geweest met de het ministerie van Verkeer en Waterstaat en met de Bestuurlijke Regie Schiphol. Ook hebben beide wethouders hun gemeenteraden geïnformeerd, die hen steunen in hun acties om de maatregel terug te draaien. Als bestuurlijk overleg niet op korte termijn tot het gewenste resultaat leidt, zullen de wethouders zich op andere acties beraden.

Amsterdam Airport Schiphol heeft op aandringen van Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en na overleg met de luchtvaartsector een maatregel genomen om te voorkomen dat enkele handhavingspunten voor de geluidbelasting ten zuiden van de Kaagbaan overschreden worden. Dat betekent dat de Kaagbaan met ingang van vandaag tot mogelijk het einde van het operationeel jaar (een operationeel jaar in de luchtvaart loopt van 1 november tot en met 31 oktober) tussen 06.30 en 23.00 uur bij zuidelijke wind veel minder wordt ingezet als startbaan. In deze periode wordt startend vliegverkeer van de Kaagbaan, afhankelijk van de weersomstandigheden, voornamelijk over de Aalsmeerbaan en in mindere mate over de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan richting het zuiden geleid. Door dit aangepaste baangebruik zullen met name de inwoners van Aalsmeer en Uithoorn en van Amstelveen meer geluidbelasting ondervinden.

Vandaag was het effect meteen te merken, vanaf vanochtend 6.30 werd er volop gestart vanaf de Aalsmeerbaan. Als u overlast heeft, klaag dan bij BAS. BAS staat voor `Bewoners Aanspreekpunt Schiphol' en is de plek voor informatie en klachten over het vliegverkeer van en naar Schiphol voor omwonenden. BAS is bereikbaar via telefoonnummer 020-6015555 en is dagelijks van 9.00 - 17.00 uur geopend, ook in het weekend. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.bezoekbas.nl

Foto: opstijgend vliegtuig vanaf Schiphol
^