D66

vrijdag 25 september 2009

D66 in Europees Parlement pleit voor Europees Meldpunt Identiteitsfraude

Mede naar aanleiding van een bezoek vandaag aan het Belgische Centrum voor Identiteitsfraude, pleit D66 Europarlementariër Sophie in 't Veld nogmaals voor de oprichting van een Europees Meldpunt voor identiteitsfraude.

In het radioprogramma Nieuwslijn licht de D66ster toe waarom een grensoverschrijdend meldpunt zo belangrijk is.

Big Business

In 't Veld stelt vast dat er in Europees verband steeds vaker identiteiten gestolen worden voor criminele doeleinden. "Het is big business, waar vooral de Russische maffia zich mee bezighoudt. Het probleem wordt Europees nog te weinig onderkend en nog te veel nationaal aangepakt."

Helpdesk

De uitwisseling van informatie is nu vooral gericht op politie- en justitiediensten, zegt D66. Er moet nu een Europese helpdesk voor de slachtoffers komen. In samenwerking met alle overheden kan dan bekeken worden waar iemand verkeerd in het systeem terecht is gekomen. "Nu sta je er als individuele burger alleen voor, en jij moet maar aantonen dat je gelijk hebt.", meent Sophie in 't Veld.

Doordat het gebruik van persoonsgegevens door zowel de publieke als de privé sector sterk toeneemt, stijgt het risico op identiteitsdiefstel en -fraude exponentieel.

Europese initiatieven

De Europese Commissie en de Raad zijn met de kwestie bezig.

De Europese Commissie voert momenteel een studie uit naar de mogelijkheden in de strijd tegen identiteitsfraude en -diefstal, inclusief de steun aan slachtoffers.

Een werkgroep van de Raad concludeerde op basis van een onderzoek dat coordinatie en harmonisatie op Europees niveau noodzakelijk is.