Rathenau Instituut


Start burgerforum WorldWideViews on Global Warming

Hoe dringen we de broeikasgas-uitstoot terug? Welke middelen en technologieën moeten we daarvoor inzetten? En welke offers willen we brengen voor het klimaatprobleem?

Op zaterdag 26 september 2009 zullen burgers uit de hele wereld zich buigen over deze vragen. Dit gebeurt tijdens het burgerforum WorldWideViews on Global Warming. Deze week -van maandag 23 maart tot en met woensdag 25 maart 2009- komen de vertegenwoordigers van de ruim veertig deelnemende landen voor het eerst in Kopenhagen samen om de voorbereidingen voor dit burgerinitiatief te treffen.

WW Views On Global Warming is een initiatief van het Deense Technologie Instituut Teknologirådet. Zusterorganisatie Rathenau Instituut organiseert het Nederlandse deel. Ruim veertig landen doen mee aan het project. De resultaten van het burgerforum kunnen onderhandelaars meenemen naar de Kopenhaagse klimaattop COP 15 in december van dit jaar.

Het initiatief is uniek omdat voor het eerst op zo'n grote schaal aandacht wordt besteed aan de publieke perceptie op de klimaatproblematiek. Het publieke perspectief laat zien hoe hoog het urgentiegevoel van de doorsnee burger is en welke invloed de klimaatproblematiek op zijn of haar alledaagse leven heeft.

WWViews resultaten

Op zaterdag 26 september komen wereldwijd honderd burgers per deelnemend land bijeen in panels om na te denken, te discussiëren en te stemmen over klimaatverandering.

In een tijdsbestek van 32 uur -rekening houdende met de tijdszones- zullen de burgerfora dezelfde set van thema's en vragen krijgen voorgelegd.

Vragen die aan de orde komen zijn

* Hoeveel CO2 moeten we besparen?

* Hoe moeten we de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen?
* Hoe kunnen we ons aanpassen aan klimaatverandering?
* Hoe zorgen we voor een CO2-neutrale technologie?
* Hoe moeten alle maatregelen worden betaald?

Aan het eind van de dag formuleren de burgerforumdeelnemers aanbevelingen voor medeburgers, politici en klimaatonderhandelaars. Ook worden de resultaten onderling met elkaar vergeleken. Denken burgers in ontwikkelingslanden als Indonesië, de Malediven of de Filippijnen hetzelfde over de klimaatproblematiek als wij in de westerse, rijke en relatief veilige wereld?

Ook in Den Haag komen op zaterdag 26 september honderd burgers bijeen. Na een eerste reactie van de politiek, zullen klimaatexperts en een aantal kamerleden reageren op de bevindingen van de burgers.

Meer informatie over het initiatief is te vinden op www.wwviews.org en www.rathenau.nl. Voor meer informatie over het Nederlandse burgerpanel kunt u contact opnemen met Quirine van der Klooster, 070-3421542