Gemeente Winschoten


26 september 2009 Dijkevenement voor iedereen

Ain Licht veur elk Dörp

Noodlot en herinnering - 500 jaar Cosmas- en Damianusvloed

Op 26 september is er bij de sluis in Nieuwe Statenzijl een uniek dijkevenement: Ain Licht veur elk Dörp. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Het evenement vindt plaats ter herdenking van de Cosmas- en Damianusvloed op 26 september 1509 en begint om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Vanaf 20.45 uur is er een Duits/Nederlands licht- en geluidspektakel te zien dat zich afspeelt op de Dollard. Dit evenement vindt gelijktijdig op twee plaatsen in Duitsland, Pogum en Emden, plaats.

Wat kunt u verwachten?

Muziek, toneel, een middeleeuws dorp en straattheater vormen de ingrediënten van het dijkevenement. Vanaf 17.00 uur vinden er diverse activiteiten en optredens plaats op het terrein bij de sluis. De apotheose wordt gevormd door een licht- en geluidshow op de Dollard: Ain Licht veur elk Dörp. Vanaf 20.45 uur wordt op theatrale wijze het verhaal verteld van de dorpen die verdwenen zijn door de alles vernietigende stormvloed. Dorpen met vrouwen, mannen en kinderen verdwenen met huizen, boerderijen en vee in de golven. Kerken met pastoors, kloosters en monniken, goudsmeden en ambachtslieden zijn van de aardbodem verdwenen. 15 Grote lichtbundels markeren de plaatsen waar de dorpen ooit gelegen waren en roepen de herinnering op aan wat destijds een van de rijkste gebieden van Noord-Nederland was.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

17.00 uur Kunst naar Kracht - Harmonieorkest Bad Nieuweschans

17.45 uur Linde Nijland en Bert Ridderbos - Folkmuziek

18.20 uur Lady Pirates - Shantykoor Winschoten

18.55 uur Jeugd Theater School Oost-Groningen - Middeleeuws wagenspel

19.25 uur Frisse Wind - Shantykoor Winschoten

20.00 uur Lucke Fund - Keltische muziek

20.30 uur Opening door burgemeester L. van Kats van de gemeente Reiderland

20.45 uur Lichtshow op de Dollard

Voorzieningen

Op het terrein is catering aanwezig. Als u graag wilt zitten, kunt u het best zelf een klapstoeltje meenemen. Bij slecht weer wordt aangeraden een poncho te dragen.

Samenwerking

Het dijkevenement Ain licht veur elk Dörp wordt mogelijk gemaakt door INTERREG VI A, Regionaal Cultuurplan Oost Groningen, Gemeenten Reiderland - Scheemda - Winschoten en Waterschap Hunze en Aa's

Kijk ook op www.stormvloed.eu, www.welkomoldambt.nl, www.verdronkengeschiedenis.nl