Rathenau Instituut


Klimaatverandering `Too Hot to Handle?'

Klimaat is hot! Het Rathenau Instituut peilde op 1 september in het debat `Six Degrees: Too Hot to Handle' hoe de klimaatdiscussie ervoor staat.

Indringend beeld
Mark Lynas gaf de aftrap. Hij schreef het boek `Six Degrees: Our Future On A Hotter Planet'. Daarin maakt hij de klimaatproblematiek tastbaar voor de niet-ingewijde lezer. De klimaatmodellen geven niet aan welke consequenties klimaatverandering heeft. Dat heeft Mark Lynas in zijn boek wel gedaan. Hij schetst een indringend beeld van overstromingen, mislukte oogsten en vluchtelingenstromen.

Vervolgens gaf Rob van Dorland van het KNMI een reactie. De voorstelling van Mark Lynas is te eenvoudig, vond hij. Je moet het publiek de goede informatie geven. Dus is inclusief alle voorbehouden en onzekerheden die daarbij horen. Wel vond hij het beeld dat Lynas schetste nuttig om het publiek te betrekken bij de discussie.

Alarmeren
Wat kunnen en wat behoren de media te doen met de klimaatproblematiek? Paul Luttikhuis van het NRC wil het publiek er in eerste instantie over informeren. Hij ziet echter een spanning tussen een interessant stuk dat mensen willen lezen en een stuk dat angst oproept. "Wanneer het voor de vierde achtereenvolgende keer te droog is in Kenia, is dat alarmerend. Maar je wilt niet alarmerend overkomen. Je moet informatief zijn."

Uit reacties uit de zaal blijkt dat men vindt dat de rol van de wetenschap in de media moet veranderen. Er moet meer plek komen voor wetenschappers om te reageren en er moet meer interactie komen tussen wetenschappers, journalisten en politici. Kortom: wetenschappers moeten het publiek in.

Burgerforum
Het debat vond plaats in de aanloop van het project World Wide Views on Global Warming. Dit is een wereldwijd burgerforum over klimaatverandering dat plaatsvindt op zaterdag 26 september. Het Rathenau Instituut organiseert het Nederlandse forum. Het Rathenau Instituut organiseerde het debat `Six Degrees: Too Hot to Handle' in samenwerking met uitgeverij Jan van Arkel.

Meer informatie:

* Project World Wide Views on Global Warming

Foto boven: Mark Lynas

Foto midden: Rob van Dorland

Foto onder: discussie tussen Mark Lynas, Rob van Dorland en Paul Luttikhuis o.l.v. Peter van der Geer