Honderd Nederlanders adviseren Minister Cramer over klimaatverandering

09/09/2009 15:50

Rathenau Instituut

Den Haag, 09-09-2009

PERSBERICHT RATHENAU INSTITUUT

Honderd Nederlanders adviseren Minister Cramer over klimaatverandering

Zaterdag 26 september 2009: World Wide Views on Global Warming

Vierenveertighonderd wereldburgers gaan nadenken over klimaatverandering. Honderd Nederlanders geven hun klimaatadviezen mee aan Minister Cramer van VROM.

Dit gebeurt allemaal op zaterdag 26 september tijdens het burgerforum WorldWideViews on Global Warming (WWViews). De resultaten zijn in de loop van datzelfde weekend bekend en gaan naar de Kopenhaagse klimaattop in december.

WWViews bestaat uit vierenveertig panels uit negenendertig landen waaronder de VS, China en Rusland. Het initiatief ligt bij het Deense technologie-instituut Teknologir(a0)det. Zusterorganisatie Rathenau Instituut organiseert het Nederlandse deel en ondersteunt de Malediven financieel.

Kopenhagen

WWViews is een signaal naar de klimaattop in Kopenhagen om te laten zien hoe de doorsnee burger in Nederland, maar ook in China, Uganda en De Malediven, tegen klimaatverandering aankijkt. Maakt de gemiddelde burger zich zorgen om klimaatverandering? Welke landen moeten volgens hem een eventuele CO2-reductie betalen? En welke rol verwacht hij van de politiek?

Tijdzones

Het is voor het eerst dat er op zo'n grote schaal en ook nog eens gelijktijdig zoveel burgers bij elkaar komen om na te denken over het klimaat. Het organiserende land Denemarken zorgt ervoor dat de resultaten uit de verschillende landen snel worden opgeteld en online vergelijkbaar zijn. Een spannende vergelijking is een geïndustrialiseerd land als Nederland versus een ontwikkelingsland als De Malediven. Verschillen die burgers onderling in opvatting? Eén voor één komen de resultaten -met de tijdzones mee- binnen van de deelnemende landen. In de loop van zondag 27 september zal duidelijk zijn wat de perceptie van alle vierenveertighonderd burgers samen is.

Programma zaterdag 26 september

Op zaterdag 26 september gaan per deelnemend land honderd burgers eerst met elkaar in discusie over de belangrijkste vraagstukken die op de agenda staan van de klimaattop. Zij beantwoorden vragen over de gevolgen van de klimaatveranderingen. Maken de burgers zich daar wel of geen zorgen over? En het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen? Moeten ontwikkelingslanden met minder middelen dezelfde doelstellingen halen?

Het tweede gedeelte van de dag staat in het teken van de aanbevelingen die de burgers zelf formuleren. In Den Haag bieden de Nederlandse burgers de aanbevelingen tijdens het avondprogramma persoonlijk aan Minister Jacqueline Cramer van VROM aan. Zij is het hoofd is van de Nederlandse afvaardiging richting Kopenhagen. Tussentijds worden op een groot scherm de resultaten van onze zusterlanden vertoond, waar we deskundigen uit de wetenschap, politiek en het bedrijfsleven op laten reageren. Ook maken we een live verbinding met De Malediven, een ontwikkelingsland dat financieel wordt ondersteund door het Rathenau Instituut.

De resultaten en reacties van burgers en deskundigen zijn vanaf 26 september te zien op www.wwviews.org en www.rathenau.nl/klimaatforum.





http://www.rathenau.nl