Bekende Nederlanders in actie voor ontwikkelingssamenwerking

Groot evenement op 26 september in Den Haag

Een groot aantal bekende Nederlanders en belangrijke internationale ontwikkelingsexperts zijn op zaterdag 26 september gast van minister Bert Koenders op de manifestatie Ontwikkelingssamenwerking.nu in Den Haag.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft ondernemers, artiesten, wetenschappers, politici, sporters en andere geïnteresseerde Nederlanders uitgenodigd om te laten zien dat de inzet van een ieder verschil maakt in de strijd tegen armoede in de wereld. Marco Borsato, Jan Smit, Katja Schuurman, Daphne Bunskoek, Paul van Vliet, Lilian Vieira, Ronald van Zetten (HEMA), Peter Bakker (TNT), Mike del Ferro, Bart Veldkamp, Michael van Praag, Stanley Menzo, Barbara Barend, Paul Laseur, Victoria Koblenko, Joris Voorhoeve en vele anderen leveren belangeloos een bijdrage aan dit evenement.

Tijdens de dag vindt er een debat plaats tussen internationale experts op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, onder leiding van Charles Groenhuijsen. Aan het debat nemen deel John Kufuor, voormalig Ghanees president, Lord Mark Malloch Brown, voormalig Brits minister voor Afrika, Donald Kaberuka, president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Lydia Alpizar (Association of Womens Right's in Development) en Joy Phumaphi van de Wereldbank.

Er worden in de samenwerking met ontwikkelingslanden steeds betere resultaten gehaald, volgens Koenders. "Ontwikkelingssamenwerking is belangrijker dan ooit. Wereldwijde vraagstukken als het klimaatbeleid, conflicten en de voedselproblematiek kunnen alleen door een gezamenlijke inspanning worden opgelost. Ontwikkelingssamenwerking is echt een zaak van iedereen", aldus de minister.

Koenders is van mening dat we mensen in ontwikkelingslanden niet in de steek mogen laten in deze barre financiële tijden. Er moet echter een extra stap worden gezet om de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te halen, aldus de minister. "We zijn op de goede weg, omdat er miljoenen kinderen meer naar school gaan en steeds minder mensen overlijden aan ziektes als HIV/Aids, malaria en tuberculose. Maar op het gebied van het tegengaan van moeder- en kindsterfte moet er nog een enorme achterstand worden ingehaald."

Koenders wil een nieuwe beweging vormen van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties in de strijd tegen de armoede en voor het behalen van de millenniumdoelen. Koenders streeft er naar om dit jaar zoveel mogelijk nieuwe Millennium Akkoorden te sluiten. In de Fokker-terminal aan de Binckhorstlaan in Den Haag kunnen bezoekers vanaf 12.00 uur informatie krijgen over de Millennium Akkoorden, zijn er interactieve workshops en vertellen nationale en internationale gasten op diverse podia over hun inzet voor ontwikkelingslanden.

Noot voor redacties (